Jalgpall kui universaalkeel ja kultuurikandja

Käesolev EM on andnud taaskord kinnitust, et jalgpall ei ole lihtsalt spordiala, vaid tegemist on ülemaailmse universaalkeelega, millest saab aru ja mida tahab vaadata ning oma lemmikutele kaasa elada kõik, olenemata nende keelest, kultuurist või tavadest. See on spordiala, mis ühendab kõiki vähemalt 90 minutiks, aga vahel ka terveks eluks.

Samuti kinnistub iga suurturniiriga fakt, et jalgpall on äärmiselt tugev kultuurikandja, sest naljalt ei leia teist koosolemise vormi kui rahvuskoondisele kaasa elamine. Tuhanded staadionil ja kodudes tõusevad hümni laulmiseks püsti ja laulavad seda täiel häälel kaasa. Isegi nende riikide fännid, kelle hümnides ei ole sõnu, ümisevad selle viisijuppi niimoodi, et terve staadion kajab. Inimesed kannavad uhkusega oma riigi sümboolikat ning elavad nii võidu- kui ka kaotuse emotsioonid üle vägagi tugevalt.

Tänavune turniir annab jätkuvalt lootust ja ootust ka Eestile, tõestades, et sarnastelt tingimustelt startiv riik võib ühel hetkel mitte lihtsalt jõuda finaalturniirile, vaid mängida seal ka edukalt jalgpalli suurriikide vastu. Seda küll pigem tänase teise mängu osalise – Gruusia – valguses, aga mööndustega laiendada ka Slovakkiale – kuidas neil aga läheb, seda näitab tänane jalgpalliõhtu.

Mängu kulg – esimene poolaeg

Mäng algas üpris lahtiselt ja jõuliselt, kui esimeste minutitega olid inglased saanud juba kaks kollast kaarti ja esimeste ohtlike olukordade eest hoolitsesid slovakid. Esimene tuli karistuslöögist, kus Slovakkia mehed segasid üksteist ja löök ei tulnud korralikult välja ja teine äärelt tulnud läbisöödult, milleni slovakkide ründajad ei ulatanud. Ka kolmanda ohtliku olukorra eest hoolitsesid slovakid, kui nende ründaja sai jooksma ja Inglismaa kaitsjad jõudsid lööki blokeerima viimasel hetkel.

Poolaja keskel said slovakid teenitult oma tahtmise ja läksid 1:0 juhtima. Nende ründaja pääseb Pickfordiga üks-ühele ja vaatamata ründaja vastu tehtud veale, suudab ta säilitada tasakaalu ja viia Slovakkia juhtima. Inglased on küll olnud mängus sees, kuid ohtlike olukordade tekitamises jäädi seni selgelt slovakkidele alla.

Slovakkide löödud värav muutis selgelt mängu iseloomu. Inglismaa hakkas mängima oluliselt kõrgemal ning slovakid vähendasid survet, langetasid oma blokki ja enam ei pressinud kõrgelt. Selline muutus võib osutuda eduseisus olevale meeskonnale ohtlikuks, kui madalale langemine annab initsiatiivi liigselt ära. Esimene poolaeg lõppes küll väikese Inglismaa survega, kuid tõsiselt ohtlikuks nad Slovakkia väravale ei saanudki. Oli selge, et Inglismaa peab poolajal tegema mõned muudatused, et tuua ründemängu rohkem teravust.

Teise poolaja pöörded

Teine poolaeg algas oodatult Inglismaa turmtulega, mille tulemusena jõudis pall korra juba ka väravasse, paraku suluseisust. Sellel järgnes kohe uus rünnak, mis lõppes pealelöögiga, kuid rikošetist lendas pall väravast mööda. Slovakkia vastas sellele kõrge pressiga, et viis Inglismaa oma väravast eemale.

55. minutil oli aga Slovakkial hiilgav võimalus minna 2:0 juhtima, kui inglased lükkasid peata olekus vabalöögi otse slovaki jalale, kes proovis keskväljalt väravavahti üllatada. Paraku läks pall mõned meetrid väravast mööda. Poolaja keskel sai Slovakkia tagasi mängu ning mäng läks lahtisemaks, kuid oli selgelt rohkem Inglismaa kontrolli all.

80. minuti juures oli Inglismaal kaks head võimalust, kui kõigepealt sai peaga löögile Kane ja seejärel läks kauglöögile Rice, kelle löök põrkas posti. Inglismaa surve muudkui kasvas ja Slovakkia jaoks algas pigem kannatamine kui mängimine. Slovakkia reageeris sellele topeltvahetusega, et tuua keskväljale värskust juurde.

Inglismaa päästjaks, vähemalt esialgu, tõusis filigraanse käärlöögiga normaalaja viiendal lisaminutil Jude Bellingham. Seisuks 1:1.

Lisaaeg

Lisaaeg algas kohe uuesti Inglismaa rünnakuga ja esimesel minutil viis Harry Kane Inglismaa 2:1 juhtima. Kolme mänguminutiga pöörasid inglased kaotuse ümber. Esimese lisaaja lõpus oli Slovakkial hea võimalus viigistamiseks, kuid see jäi napilt kasutamata. Lisaaja teisel poolel oli üllataval kombel domineerivam pool Slovakkia, kes võttis oma jõuvarud kokku ja asus ründama, kuid väravani seekord ei jõutud.

Inglismaa lootus tiitlivõidust elab edasi

Inglismaa oli küll terve mäng üritavam pool, aga efektiivsusest ja otsustavusest jäi seekord selgelt puudu. Inglismaa koondis on täis talente, kes oma koduklubides näitavad head minekut ja võidavaid tiitleid, kuid koondises ei ole Southgate suutnud neid panna mängima ühtse löögijõuna. Kas tegemist on pikast hooajast tuleneva väsimusega, koosseisu valiku vigadega või taktikalise möödalaskmisega – see analüüs jääb hetkel ootele, sest Inglismaa sai võidu ja lootus tiitlivõidust elab edasi. Inglismaad ootab veerandfinaalis Šveits, Slovakkia kohtub septembris aga Eesti koondisega, kui algab uus valiktsükkel.