Jaapanlane läks närvi, et pidi kvalifikatsiooni esimeses sessioonis boksiteel autode järjekorras nii kaua ootama. „Need kutid on kuradima väärakad (inglise keeles the guys are fu**ing retarded),“ ütles Tsunoda oma võistlusinsenerile Mattia Spinile, kes vastas: „Yuki, ära muretse, aega on piisavalt.“

Kohtunike sõnul rikkus Tsunoda regeliteraamatu punkti 12.2.1, mis keelab igasuguse „väärkäitumise“. Nad aktsepteerisid jaapanlase selgitust, mille kohaselt ei saanud ta täielikult aru, mida tema kasutatud ingliskeelne sõna tähendab.

„Ülekuulamisel oli sõitja vabandav ning selgitas, et kuna inglise keel pole tema emakeel, sai ta selle sõna tähendusest aru alles peale sessiooni. Ta ütles, et oli kohkunud, kui seda kuulis. Ta ütles, et tema arusaam sellest sõnast oli teistsugune, kuid nõustus, et seda ei saa pidada tema teo vabanduseks,“ kirjutasid kohtunikud.

„Kohtunikud hindavad sõitja ausust, kuid rõhutavad, et kasutatud sõnad olid solvavad ja täiesti kohatud. Selliste sõnade kasutamine avalikkusele kättesaadaval platvormil tähendab rahvusvahelise spordikoodeksi artiklis 20 määratletud rikkumist. Asjaolusid arvestades otsustasid kohtunikud määrata tõsise rahatrahvi, võttes arvesse ka sõitja siirast kahetsust ning pakkumist avalikult vabandada - seetõttu on osa trahvist tingimisi.“

20 000 eurot peab Tsunoda tasuma kohe, ülejäänud trahv pööratakse täitmisele, kui jaapanlane käimasoleva hooaja jooksul veel millegi sarnasega hakkama peaks saama.

Tsunoda vabandas oma sõnade eest ka sotsiaalmeedias. „Tean nüüd paremini, mida see sõna tähendab ning mul on öeldu üle väga kahju. Sellisel keelekasutusel pole kohta ning mul on väga kahju,“ sõnas ta.

Teised on pehmemalt pääsenud

Sõna „väärakas“ kostus 2020. aasta Portugali GP ajal pärast kokkupõrget Lance Strolliga treeningul ka Max Verstappeni suust, kuid toona rahvusvaheline autoliit FIA veel sõitjate keelekasutust nii karmilt ei jälginud. Eelmisel aastal, kui Sergio Perez nimetas Abu Dhabi GP kohtunikke „naljanumbriks“, piirduti mehhiklase puhul hoiatusega.

Hoiatada said eelmise aasta Las Vegase GP ajal ka pressikonverentsil vandunud tiimipealikud Toto Wolff ja Frederic Vasseur. Samas Charles Leclerci sõnavõtt Monaco GP pressikonverentsil ei pälvinud kohtunikelt üldse mingit tähelepanu - Ferrari piloot olevat kasutanud sama sõna mis Tsunodagi.