„Žalgiris otsib uueks hooajaks täiendusi ja ühe potentsiaalse kandidaadina on esile kerkinud eestlasest keskmängija Maik-Kalev Kotsar. Ta lahkus mõned päevad tagasi ametlikult Baskoniast ning nüüd on Žalgiris näitamas tema vastu suurt huvi. Kotsar on nüüdsest ametlikult vabaagent,“ räägiti Orazio Cauchi poolt juhitud jutusaates.

Väidetavalt tundis Žalgiris elavat huvi ka 30-aastase ameeriklase Alex Poythressi vastu, kuid keskmängija otsustas vastu võtta hoopis St. Peterburgi Zeniti pakkumise.

Eesti koondise keskmängija veetis Baskonias kaks hooaega, mängides nende särgis 141 kohtumist (68 Hispaania liigas ja 73 Euroliigas). Euroliigas olid tema keskmised näitajad viimasel hooajal 5,6 punkti ja 3,3 lauapalli mängu kohta, Hispaania liigas 6,5 punkti.

Esimesel Baskonias veedetud hooajal viskas Kotsar Euroliigas keskmiselt 9,3 punkti ja võttis 4,3 lauapalli. 2022/23 hooajal teenis Kotsar kahel nädalal välja ka Euroliiga nädala MVP auhinna.

Baskonia ja 27-aastane Kotsar olid Hispaania meedia teatel läbirääkimisi pidanud juba pikalt. Veebruaris väljendas Baskonia kindlat soovi temaga koostööd jätkata, ent vähendatud töötasuga. Väidetavalt loobus Kotsar pakkumisest, mis sisaldas võrreldes senisega tuntavat palgakärbet. Lõpuks ei pakkunud Baskonia eestlasele enam uut kontrahti. Eestlastest jätkab tuleval hooajal Baskonias Sander Raieste.

Žalgirise esindusmeeskonnas on eestlastest varasemalt mänginud Siim-Sander Vene, Kerr Kriisa ja Gert Kullamäe. Hooajal 1993/94 juhendas võistkonda Jaak Salumets.