Gruusias räägitakse pühapäevani ainult 1/8-finaalist Hispaaniaga.

Kui telekommentaator ja raadiomees Willy Sagnol 2021. aasta 15. veebruaril Gruusia koondise peatreeneriks nimetati, jäi tema eelmine treeneriamet Müncheni Bayerni pealiku kohusetäitjana kolme ja poole aasta kaugusesse ning ta oli selles ametis 10 päeva.

Enne seda oli mees mõni päev vähem kui kolm kuud samas abitreener. Mängijakarjääri lõpetamise järel oli Sagnol pidanud lisaks erinevaid jalgpallilisi ameteid alates skaudist kuni klubi juhatuse liikmeni, pikim peatreeneritöö Bordeaux´s kestis veidi vähem kui kaks aastat ja see oli ligi kümme aastat tagasi.

Sagnol oli mängijana kaitsja ning tema parimad aastad – kokku oli neid üheksa - möödusid Müncheni Bayernis. Gruusia jalgpalli plussideks on läbi aegade olnud loomingulisus ja kirglikkus, miinusteks distsipliin ja kaitsetöö. Viimased kaks omadust on Sagnoli tugevused. Kuskil seltskonnas kuulsin, justkui tahtnuks Willy saada politseinikuks, aga isa, kes pani poisile nime Hollandi seitsmekümnendate tähe Willy van de Kerkhofi järgi, oli saatuse ära määranud.

Gruusia koondise juures alustas ta nende jaoks tuttava neljamehelise kaitseliiniga ning läks poole aasta pärast üle kolme keskkaitsjaga süsteemile. Suur töö EM-finaalturniirile jõudmiseks tehti ära Rahvuste liiga C-tasandil, kui 2022. aasta teises pooles võideti see seitsme punktiga Bulgaaria ees. C-tasandi poolfinaalis alistati tänavu märtsis Luksemburg ning finaalis penaltitega Kreeka.

Rahvuste liigas löödi grusiinidele kolm väravat, sõelmäng Luksemburgiga jäi 2:0 ning Kreekaga 0:0.

Et Sagnol on mehed kaitsma õpetanud, oli näha ka mängus Portugaliga, kusjuures kaitsemängus oli nii kirge (24. minutil tähistas Kochorashvili portugallase löögi blokeerimist) kui ka organiseeritust (Mamardashvili tegi eriti mängu lõpus häid tõrjeid, aga ega vastaseid liiga palju löögile ei lastud).

Vasturünnakutele tõusti hästi, eriti teisel poolajal, kui Portugal hakkas võtma riske. Kvaratskheliat nimetaksin grusiini kohta ebastandardselt sirgjooneliseks ründajaks. Esimesel poolajal, kiire avavärava järel, tundus kohati isegi, et grusiinid ei kasuta kõiki võimalusi kiireteks vasturünnakuteks ja toovad palli mingitel hetkedel pigem tagasi, et vähendada vastaste surve all olemise aega.

Esimese värava tõi küll 20-aastase Antonio Silva valesööt ja teise toonud penalti algatas portugallaste väravavaht, kes riske võtte hoidis ära nurgalöögi, et kiiresti vasturünnakule minna, aga grusiinid olid selle oma keskendatusega välja teeninud.

Olen osalenud rohkem ja vähem tõsistel aruteludel teemal, kas on võimalik ühendada grusiinide osavus ja loomingulisus distsipliini ning organiseeritusega, kusjuures hoiakud on valdavalt sellised, et selline kombinatsioon ei ole pigem võimalik. Willy Sagnol tõestas vastupidist.

Muide – Gruusia keskkaitsja Lasha Dvali rahvusvaheline karjäär algas 17-aastasena aastal 2013 Riia Skontos.

Ronaldo ja šveitslasest väljakukohtuniku Sandro Schäreri duell algas avaminutitest ja kaptenile sekundeerisid meeskonnakaaslasedki.

Esimese monoloogi ajal kuulas kohtunik Ronaldot, käed puusas; teise rahulolematuse järel palus ta portugallasel tooni pehmendada ning 28. minutil nägi Ronaldo kollast hoiatuskaarti. Eriti esimesel poolajal torkas silma, et kohtunik ei lasknud ennast portugallaste kukkumistest häirida ning vilistas terve mängu vähimagi sümpaatiata suuremale.

Hästi joonistus mängus välja ka VAR-i tõeline tähendus (nii on olnud terve turniiri vältel) – kui ei nähtud kohtuniku ilmselget eksimust, siis ei reageeritud. Tõsi, 28. minuti olukorras oli Lochoshvili lähedal ülirumala penalti tekitamisele, aga grusiinide õnneks ei läinud Ronaldo selles olukorras palli lööma. Ütleksin, et selline VAR-i kasutamine mulle meeldib, sest jätab kohtunikule võimaluse oma joont hoida.

Minu arvates oli Ronaldo hea või vähemalt tahtis ta väga võita. Esimesel poolajal karistuslöögist teele saadetud pall liikus sisuliselt ilma vindita 130 km/h ja muutis lennu ajal suunda – Ronaldo palli tabamise tehnika on endiselt viimase peal.

Portugali poolt tahaksin märkida 21-aastast Francisco Conceicaod, omaaegse tippmängija Sergio Conceicao poega, kes oli parema ääre kaudu käinud rünnakute hing. Vasakule liikudes ta enam sedavõrd ohtlik ei olnud.

Muide, portugallase jaoks ebtüüpiliselt mängis ta lõppenud hooajal Amsterdami Ajaxis. Ajaxi nimekirjas on ka turniiri parimaks väravakütiks tõusnud 23-aastane Georges Mikautadze, kes on sündinud ja üles kasvanud Prantsusmaal.

Kuni pühapäeva õhtuni saab ainsaks Gruusias toimuvaks tegevuseks olema 1/8-finaalist rääkimine. See on tore alternatiiv.