Mängule mindi vastu olukorras, kus Inglismaa oli B-alagrupi viimase vooru tulemuste tõttu juba kindlustanud edasipääsu 1/16 finaali oma neljapunktilise eduga. Sloveenial oli mängu eel tabelis kaks punkti kummastki viigimängust Taani ja Serbia vastu ning kõigil kolmel eelnimetatud koondisel veel võimalus alagrupist edasi pääseda.

Viimaste päevade jooksul on vaatamata inglaste turvalisele seisule olnud meedia tähelepanu isegi nende standardite järgi meeletu. Nii Inglismaa peatreener Gareth Southgate kui ka koondislased Harry Kane ja Declan Rice on avaldanud vastuhakku nii meedia küsimustele kui ka endiste mängijate kriitikale. Kriitika suurturniiridel pole muidugi midagi ebatavalist Inglismaa puhul, küll aga on sellele selliselt reageerimine midagi uut.

Gareth Southgate aga reageeris olukorrale selliselt, et tegi seekord ühe vangerduse algkoosseisus, asendades Trent Alexander-Arnoldit Conor Gallagheriga. Sloveenia tuli vastu muutmata koosseisuga, eesotsas ründaja Benjamin Šeškoga.

Kui viimastes mängudes oli Inglismaa vähemalt esimest poolaega hästi alustanud ja kummaski mängus ka värava löönud, siis seekord oldi väga kahvatud. Sloveenia seisis kaitses 4-4-2 blokis edukalt ja inglased küll hoidsid palli, aga ei suutnud erilist teravust tekitada. Palju praaki ja pallikaotused võtsid esimese poolaja hästi kokku.

Conor Gallagher.

Gallagheri edutamine algkoosseisu oli järjekordne põrunud eksperiment Southgate´i poolt ja teiseks poolajaks toodi sisse noor Manchester Unitedi tõusev täht Kobbie Mainoo. See muudatus tõi inglaste rünnakule pisut parema tasakaalu, aga häid võimalusi ei suudetud ikka luua. Lõpuks tegid ka inglased kaua oodatud vahetused ära ja Inglismaa läks iga vahetusega veidi paremaks. Cole Palmer sekkus vähese mänguajale vaatamata edukalt ja tekib küsimusi miks teda rohkem kasutatud pole. Tahaks teda näha järgmises mängus algkoosseisus. Bellingham oli aga juba teist mängu järjest selgelt väsinud ja väljakul kadunud.

Sloveenia poole pealt olid kaitses asjad väga hästi korras. Seisti kompaktselt ja edukalt. Küll jäi nende rünnak teisel poolajal täiesti nähtamatuks, aga polnudki tähtis. Seis sobis nende jaoks ja liigseid riske ei tahetudki võtta. Alagrupist saadi edukalt edasi ja see on tähtis saavutus sloveenidele.

Inglaste jaoks aga jääb õhku endiselt palju küsimusi. Keda valida algkoosseisu järgmiseks mänguks ja mis positsioonidele? Vahetusest sekkunud mängijad andsid Southgate´ile küll palju mõtteainet, aga arvan, et sellise mänguga nad hetkel turniiri lõpuni välja ei sõua.