Ukrainlanna teenis kõnelauses kohtumises 15:9 võidu ja lahkus saluudi järel vehklemispõrandalt minema. Nagu tavaks saanud, ei soovi sõja puhkemise järel Ukraina sportlased venelastega kätt suruda. Sarnast teed läks ka Krõvõtska vaatamata sellele, et tema konkurent vehkles Gruusia lipu all.

Guchmazovat ajas taoline käitumine pühaviha täis. „P****e, miks nad niimodi meiega käituvad? Miks on neile kõik lubatud? Kas nad on aru kaotanud?“ vandus 2017. aasta Gruusia kodakondsuse saanud venelanna, kui mõistis, et Ukraina vehkleja ei soovi temaga kätt suruda.

Rahvusvaheline vehklemisliit (FIE) alustas Gruusia vehkleja väljaütlemiste järel distsiplinaaruurimist. Eesti vehklemisliidu peasekretär Aivar Paalberg, kes on antud juhtumi üks menetlejatest, selgitas täpsemalt asjaolusid.

„Kätlemine peale matši ei ole kohustuslik. Peale Olga Kharlani diskvalifitseerimist eelmise aasta MM-il Milanos muutis FIE reegleid ja nüüd on kohustuslik vehkleja saluut vastase, kohtuniku ja pealtvaatajate suunas algusjoone tagant. Kätlemine on vabatahtlik,“ selgitas Paalberg, kelle sõnul käitus Krõvõtska reeglitele vastavalt.

Guchmazova jätkas Ukraina sportlaste kritiseerimist ka pärast matši antud intervjuus. Tema arvates ei tohiks nood üldse sõja ajal oma riigist lahkuda, rääkimata rahvusvahelisel areenil võistlemisest.

„Kui tahad oma iseloomu näidata ja kellelegi midagi tõestada, siis tee seda väljaspool sporti. Võta relv ja võitle! Kaitse oma kodumaad. Ära sõida riigi raha arvelt mööda maailma ringi. Kui ma oleksin ise otsustanud temaga mitte kätt suruda, oleksin diskvalifitseeritud,“ ütles Guchmazova.

Viimane Gruusia vehkleja väide siiski Paalbergi sõnul paika ei pea. „Reeglid ei nõua käe surmist ja diskvalifitseerimiseks puudub seega alus. Samuti on videost näha, et Maia Guchmazova ei sooritanud reeglites ettenähtud vehkleja saluuti päris korrektselt ehk ta ei olnud algusjoone taga. Kuna ta ei valda ühtegi teist keelt peale vene keele, polnud vene keelt mitteoskavatel rajakohtunikel võimalik talle reegleid selgitada,“ lisas Paalberg.