„Tapke, tapke, tapke serblasi,“ hõikasid tribüünilt nii horvaadid kui ka albaanlased. Pinged riikide vahel on üleval juba 1990-ndate keskpaigast, kui Jugoslaavia lagunemine toimus väga verise sõja käigus.

Serbia Jalgpalli Liit on nüüd Euroopa Jalgpalli Liidule UEFA-le esitanud ultimaatumi ning nõuab horvaatide ja albaanlaste karistamist.

„Juhtunu on skandaalne ning me nõuame, et UEFA määraks karistusi. Vastasel juhul oleme valmis ise turniiri pooleli jätma,“ teatas Serbia Jalgpalli Liidu peasekretär Jovan Surbatovic pressiteate vahendusel. „Oleme siiski kindlad, et UEFA karistab neid. UEFA on juba reageerinud meie kaebusele seoses albaanlasest nö ajakirjanikuga.“

„Nõuame, et UEFA karistaks mõlema nimetatud riigi alaliitu. Meid on varasemalt fännide käitumise eest karistatud. Serblased on aga härrasmehed, kes on avatud südametega. Seega soovitan meie fännidel ka edaspidi härrasmeesteks jääda,“ lisas ta.

Viide albaanlasest ajakirjanikule oli suunatud Kosovost pärit ajakirjanikule Arlind Sadikule, kes töötab kanali Artmotion heaks. Sadiku tegi Serbia ja Inglismaa koondiste vahelise matši ajal serblastest fännide suunas kätega nö kotka märki, mis on viide Albaania lipul olevale kotkale. UEFA tühistas kaebuse järel Sadiku akrediteeringu.

Serbia ja Horvaatia kohtusid 1990-ndate verise sõja järel vutiväljakul esmakordselt 2013. aastal. Kümnendi matšiks tituleeritud heitluse 34 000 pääset müüdi läbi paari tunniga. Külastava riigi fännidel oli keelatud matšile tulla, kuid vaatamata sellele turvas kohtumist 1500 märulipolitseinikku.

Serbia ja Albaania kohtusid omavahel esmakordselt 2016. aasta EM-i valiksarjas. Belgradis toimunud matšile ei tohtinud albaanlased tulla, kuid vaatamata sellele lendas väljaku kohal droon, millele oli kinnitatud lipp nö Suur-Albaania kontuuridega. Serbia mängijad tõmbasid drooni alla ning jätkus mäsu, mille käigus vahistati lõpuks Albaania peaministri vend Olsi Rama. Väidetavalt oli just tema drooni lennutamise taga. Serbiale määrati UEFA poolt lõpuks 3:0 võit.

Härrasmeestest Serbia vutifännid on sel MM-il omakorda sattunud kaklustesse juba inglaste ja albaanlastega.