Tugeva lõpu teinud Jefimova edestas finaalis šveitslannat Lisa Mamiet 0,74 sekundiga. Pronksi pälvis rootslanna Olivia Klint Ipsa (+1.32). Esimesena jäi medalita poolatar Dominika Sztandera (+1,34). Maria Romanjuk oli viies (+1,81).

1.06,41 tähistab ühtlasi Jefimova uut hooaja tippmarki. Tema nimel olev Eesti rekord on 1.06,18. Romanjuki jaoks oli tänane viies koht karjääri parim pika raja Euroopa meistrivõistlustelt.

100 m rinnuliujumise finaali tulemused

„Väga segased tunded, ma olen Euroopa meister ja seda veel olümpiadistantsil,“ sõnas naeratav Jefimova peale kuldset ujumist pressiteate vahendusel. „Kui ma nägin tablool number ühte, siis sain aru, et sain sellega hakkama.“

„Esimene 50 meetrit tegin ühe tõmbe plaanitust vähem ja seetõttu oli ka esimene pool veidi aeglasem kui poolfinaalis, kuid distantsi teine pool tundsin end hästi ja suutsin suruda,“ sõnas Henry Heina hoolealune.

„Esimene olla nii lühirajal kui ka pikas basseinis on nagu wow tunne. Kui kunagi küsitakse, kes oli esimene EM kuldmedali võitnud Eesti ujuja, siis öeldakse, et see olen mina. See on väga uhke tunne ja mind valdab suur rõõm,“ lisas Euroopa meister.

Uus tähis maha pandud

17-aastasele Jefimovale oli see pika raja basseinis esimeseks tiitlivõistluste medaliks täiskasvanute seas. Mullu krooniti ta 100 m rinnuliujumise distantsil Euroopa meistriks lühirajal. Samal võistlusel pälvis ta 50 m distantsil hõbeda. 2021. aastal teenis sportlane 100 m rinnuliujumises samuti lühiraja EM-ilt hõbemedali. Juunioride tiitlivõistlustelt on Jefimova auhinnakapis üheksa medalit EM-idelt (kuus kulda, kaks hõbedat, üks pronks) ning kolm medalit MM-idelt (üks kuld, üks hõbe, üks pronks).

Jefimova tegi tänasega Eestis ajalugu, sest pärast iseseisvuse taastamist oli Eesti ujumiskoondis kuni kolmapäevani võitnud pika raja Euroopa meistrivõistlustelt ühe medali. Sellega sai 2012. aastal hakkama Triin Aljand, kes pälvis 50 m liblikujumises hõbemedali. Jefimova on esimene Eesti ujuja, kes pikal rajal Euroopa meistriks kroonitud.

Tänane finaal oli Eesti spordis veel tänu Jefimovale ja Romanjukile märgiline, kuna esmakordselt Euroopa meistrivõistluste ajaloos ujus ühe distantsi finaalis kaks eestlast.

Teised finaali ei pääsenud

Eesti ujujatest oli kolmapäeva õhtul võistlustules veel kolm sportlast. Aleksa Gold sai 200 meetri vabaltujumises oma poolfinaalis seitsmenda koha ajaga 2.01,27. Kahe poolfinaali peale sai Gold EM-ilt kirja 15. koha. Samas poolfinaalis võidutses ungarlanna Minna Abraham 1.57,65-ga, kes ujuski poolfinaalide peale välja kiireima aja.

Meeste 100 meetri rinnuliujumises lõpetas Daniel Zaitsev oma poolfinaali seitsmendana (52,84). Teises poolfinaalis jäi Alex Ahtiainen kaheksandaks ajaga 52,76.

Poolfinaalide kiireim oli ungarlane Hubert Kos ajaga 51,31. Ahtiainen sai kokkuvõttes EM-ilt 14. ja Zaitsev 15. koha.