Esimesed sammud välja pakutavate mängude korraldamiseks on juba loodud ning täpsemat infot ürituse kohta võib oodata niipea kui ROKi liikmesriigid idee heaks on kiitnud.

Rahvusvahelise Olümpiakomitee president Thomas Bach ütles, et e-spordi olümpia loomisega teeb ROK suure sammu digitaalse revolutsiooniga kaasas käimise suunas ning on väga elevil sellest, kui suure entusiasmiga idee kallal toimetav e-spordi komisjon selle teostamiseks tegeleb.

Olümpiakomitee on e-spordi integreerimise nimel vaeva näinud alates 2018. aastast ning one selle suunas teinud aina tugevamaid samme. ROKi eesmärgiks e-spordis on lähtuda väärtustest, mis käiks käsikäes enam kui sajandi püsinud väärtustega, mis tähendab, et olümpiarõngastega seotud e-spordi üritustel ei saa kunagi olema populaarseimaid mänge nagu Counter-Strike või League of Legends, kuna nende vägivaldne loomus ei ühti olümpiaväärtustega.

Nii mängitigi viimasel e-spordi olümpiaüritusel Olympic Esports Week mitmeid vähepopulaarseid mänge, mis esindasid erinevaid spordialasid nagu pesapall, tantsimine, purjetamine ja taekwondo. Sellest hoolimata peeti üritust edukaks, tuues kvalifikatsioonivõistlustele enam kui 500 000 inimest ning üritust pealt vaatama enam kui kuus miljonit silmapaari, kellest 75% olid vanusevahemikus 13-34. Just olümpiamängude noorteni toomine on e-spordi olümpiale lülitamise üks tähtsamaid eesmärke ning lootus, et asja suurelt ette võttes jõuavad noored rohkem ka tavaolümpia vaatamiseni.

Võimalus Team Estonia e-sportlasele ja Eesti e-spordile

Hetkel on Eesti Olümpiakomitee poolt loodud Team Estonias üks e-sportlane, võidusõitja Juss Parek, kellele annaks e-spordi olümpia suurepärase väljundi.

Team Estonia Autosport 2024

2022. aastal Eestit FIA mootorispordi mängudel esindanud Parek, kes tunnistas Delfile antud intervjuus, et pole kindel kuidas täpselt Team Estoniasse kuulumine teda pidevalt aidata saab, kuid e-spordi olümpia annaks mehele tiimi liikmena tugeva väljundi, mille poole püüelda ning mille nimel Eesti tippspordiprogrammiga koostööd teha.

Samamoodi annab olümpiabänneri all e-spordi võistlus ajendi küberspordi võrdsustamiseks muu spordiga, mida Eestis, erinevalt paljudest Euroopa riikidest, veel teinud ei ole. Seeläbi oleks ka lootust, et virtuaalspordile tekib korralik tugi- ning taustsüsteem, mille najal saavad mängijad korralikult areneda ja enda unistuste poole püüelda.

E-spordi olümpiamängude idee läheb hääletusele 142. Rahvusvahelise Olümpiakomitee üldkogul, mis leiab aset 22.-24. juulini ning 10. augustil.