See, mis meile, eestlastele tundub oma ajalugu teades normaalsus, on väljaspool raudset eesriiet elanutele täielik kosmos - nii võib võtta kokku DirtFishi arvustuse 2023. aastal valminud ja Eesti kinodest juba läbi käinud dokumentaalfilmist.

„See pole ainult film Ladadest, vaid elustiilist, mis tundub totaalselt võõras kõigile väljaspool Nõukogude Liitu elanud inimestele. See on lugu sõitjatest, kes unistasid teedest väljaspool raudset eesriiet: Hardi Mets, Ilmar Raissar. Nad olid sama pühendunud ja ilmselt sama andekad kui Hannu Mikkola või Miki Biasion. Kuid nende lool oli määratud jääda saladuseks. Kuni praeguseni,“ rääkis Evans filmi kaadrite peale.

Filmi režissöör Tarvo Mölder meenutas, et alguses ei tahtnud filmi peategelased, Nõukogude-aegsed rallilegendid, kõigist seikadest avameelselt rääkida, sest nad olid need mälestused enda jaoks justkui kapi taha lukku pannud, kuid mida aeg edasi, seda avatumaks nad muutusid ning helistasid stsenarist Kaidi Kleinile isegi tagasi, teatades „Nüüd ma olen valmis sellest rääkima!“

DirtFishi intervjuud Mölderi, Nõgese ja Markko Märtiniga toimusid Märtini kodu garaaži ees. Just Märtini kollektsiooni kuulub Ilmar Raissare Lada VFTS, millega Raissar võitis 1989. aasal sotsialismimaade karikasarja etapi Sojuz 89 ja mis spetsiaalselt „Kurvilise tee legendid“ filmi jaoks restaureeriti.

„Kurvilise tee legendid“ dokfilm on veel kättesaadav Telias ja portaalis netikino.ee.