Üleskutse tehti Itaalias Apuulias toimunud G7 tippkohtumisel, mille erikülalised olid paavst ja Ukraina president Volodõmõr Zelenski.

„Kutsume üles kõiki riike austama seda nii individuaalselt kui ka ühiselt, nagu on kirjeldatud ÜRO peaassamblee 15. detsembril 2023 vastu võetud resolutsioonis,“ vahendab Inside The Games G7 avaldust.

Laupäeval kogunenud G7 liidrid meenutasid, et olümoiarahu kiideti ÜRO poolt heaks eelmise aasta 21. novembril 118 poolt- ja kahe vastuhäälega. Vastu hääletasid Venemaa ja Süüria, kes protestisid sellega Venemaa väljaviskamise vastu rahvusvahelisest olümpiakomiteest (ROK).

Inside The Games kirjutab, et oümpiarahu tähendab relvade vaikimist kaheks nädalaks, kuid viimastel kümnenditel pole olümpiamängud langenud kokku kahe nii suurt mõju avaldava sõjaga nagu Ukrainas ja Gazas.

„Ma loodan, et olümpia- ja paraolümpiasport oma põnevate imlike lugudega lunastusest ja vendlusest, ohverdamisest ja lojaalsusest, meeskonnavaimust ja kaasatusest suudab olla diplomaatiline kanal, millega ületataks ületamatuna näivad takistused,“ kirjutas paavst oma avalduses.

Prantsuse ja Hiina presidendid Emmanuel Macron ja Xi Jinping kutsusid kõiki konfliktide osalisi olümpiarahule juba tänavu mais. Venemaa ja Ukraina presidendid Vladimir Putin ja Zelenski on sellest keeldunud.

Ukrainas vallutussõda pidava Venemaa ja Valgevene delegatsioonid on Pariisis esindatud „neutraalsete sportlastena“ ilma oma lipu, hümni ja sümboolikata. Eile avaldatud vastava delegatsiooni esimesse nimekirja mahtus 14 venelast ja 11 valgevenelast.