Prantslased on sotsiaalmeedias algatatud protestiaktsiooni, mille nimeks on „Ma kakan Seine’i 23. juunil“. Selle ebatavalise kampaania eesmärgiks on rõhutada muret Seine’i jõe puhtuse pärast.

Kampaania käivitati pärast seda, kui Prantsusmaa president Emmanuel Macron lubas juuli lõpus algava olümpia eel Seine’i jões ujuda, tõestamaks, et see on täiesti puhas ja ohutu.

„Ma teen seda, aga ma ei ütle teile kuupäeva,“ sõnas Macron, kutsudes üles ka Pariisi linnapead Anne Hidalgot jões ujuma. Hiljem selgus, et president plaanib ujuma minna just 23. juunil.

Seine’i jões ujumine on saastunud vee tõttu keelatud juba alates 1923. aastast. Kuna aga Pariis korraldab tänavu olümpiamänge ning plaanib Seine`i jões läbi viia nii triatloni ujumisdistantsi kui avaveeujumise võistlused, eraldas valitsus jõe puhastustöödeks 1,4 miljardit eurot.

Kogu projekt on läinud aga plaanitust kallimaks. Mai alguses sai valmis veepuhastusprojekti viimane rajatis, milleks on Austerlitzi raudteejaama lähedale kerkinud hiiglaslik, 50 000 kuupmeetrit mahutav veereservuaar.

Tänavu aprillis Seine`i jõest võetud proovid näitasid endiselt, et vesi pole puhas ja seal on ohtlikult palju kolibaktereid.