ROK otsustas möödunud aasta lõpus, et Venemaa ja Valgevene individuaalsportlased võivad Pariisi olümpial osaleda vaid neutraalse staatusega. Üheks tingimuseks oli, et mängudele pürgivad sportlased ei tohi olla aktiivselt toetanud Venemaa agressioonisõda Ukrainas ega kuuluda oma riigi sõjaväkke või luureteenistusse.

Venemaa olümpiakoondisse nimetatud 27-aastane Mihhail Igolnikov on aga Venemaa sõjaväe leitnant, kirjutab Iltalehti. 2019. aastal võitis Igolnikov sõjaväelaste maailmameistrivõistlustel kaks kuldmedalit, lisaks on ta kahekordne Euroopa meister.

Igolnikov on poseerinud ka koos Venemaa presidendi Vladimir Putiniga. Ukraina väljaande Molfari teatel sai venelane oma riigi heaks tehtud töö eest ka aumärgi.

Teine Venemaa judokas, kes ei tohiks ROKi reeglite järgi Pariisis võistelda, on 24-aastane Madina Taimazova, kes on samuti Vene sõjaväelane. Ta kuulub armee spordiklubisse CSKA.

Ukraina saidi Babeli andmetel andis Putin 2020. aastal ka Taimazovale kodumaa teenimise eest aumärgi. Aasta hiljem pälvis judokas Venemaa aasta sõduri tiitli. 2022. aastal poseeris Taimazova Putinit ja Ukraina sõda toetava plakati ees.

Kuni 70 kg kaalukategoorias võistlev Taimazova on Tokyo olümpiapronks. Oma karjääri jooksul on ta võitnud veel maailmameistrivõistluste pronksi ning Euroopa meisrivõistluste hõbeda ja pronksi.

Kas ROK kavatseb Venemaa nimetatud judokoondise osas mingeid samme astuda, ei ole teada.

Jaga
Kommentaarid