Venemaa jäähokikoondis pole rahvusvahelisel areenil mänginud alates 2022. aastast, kuid kuna IIHF annab agressorriigi satsile iga MM-turniiri eest teise koha punktid, tõusti äsja lõppenud maailmameistrivõistluste järel maailma edetabelis Kanada järel teisele kohale.

Venemaa koondis ei saa kaasa lüüa ka järgmisel kevadel toimuval MM-il ning kui Kanada peaks seal samuti medalita jääma, siis tõuseks suurriik lausa maailma esinumbriks.

Taoline punktide jagamine on tekitanud hokiriikides laialdast kriitikat. Sõna võttis ka endine IIHF-i kommunikatsioonijuht Szymon Szemberg, kelle hinnangul on viimane aeg muutusteks.

„Peame Venemaa koondise edetabelipunktid keelu ajaks külmutama. Nad peavad saama igalt MM-turniirilt null punkti. Maailma edetabel on kehtestatud ainult nendele riikidele, kes kaasa mängivad,“ sõnas ta.

IIHF-i president Luc Tardif andis lootust, et punktisüsteem on peagi muutumas. „Komisjon uurib olukorda ja teeb seejärel ettepaneku, kas ja kuidas reegleid muuta. Me ei peaks Venemaa arvelt karistama MM-il osalevaid riike,“ rõhutas Tardif.