Ukraina viimaste aastate edukaim korvpalliklubi kolis 2022. aastal Venemaa-Ukraina sõja tõttu Riiga ning hakkas lisaks Eesti-Läti liigale mängima tugevuselt teises eurosarjas EuroCupis. Eesti-Läti liigas tuldi mõlemal hooajal meistriks ning EuroCupil jõuti 2023. aasta kevadel pool- ja tänavu veerandfinaali.

Kuuldused, et Prometei tõmbub rahaprobleemide ja poliitilise surve tõttu Euroopa korvpallist tagasi, on levinud juba mitu nädalat. Veel enne peeti põgusaid läbirääkimisi jõudude ühendamiseks Eesti esiklubi Kalev/Cramoga, aga need ei jõudnud kuhugi. Täna pärastlõunal teataski Prometei sotsiaalmeedias, et järgmisel hooajal mängitakse ainult Ukrainas.

„Hooajal 2024/25 ei osale Prometei ühelgi Euroopa turniiril. Mängijad, kes baseerusid Riias, on avatud teiste klubide pakkumistele,“ seisis Prometei avalduses.

„Meil ja meie Euroopa partneritel oli kaheks aastaks piisavalt tugevust, et pakkuda säravaid hooaegu. Nüüd on meie prioriteet aga Ukrainal, meie armee toetamisel ja sõja võitmisel. Seega otsustasime keskenduda Ukrainas asuvale tiimile, mis saavutas lõppenud hooajal häid tulemusi. Esiliiga võitjatena teenisime pääsme Superliigasse.“

Pärast sõja võidukat lõppu lubas Prometei Euroopa klubikorvpalli naasta ja tuua Ukrainasse rohkem kui ühe karika.

Lisaks Prometeile on Eesti-Läti liigas mängimisest loobunud Tallinna Kalev/Snabb, kelle kohta hakkab kasutama Keila Coolbet. Seega näib tõenäoline, et sarja klubide arv kahaneb 16-lt 14 peale. 15 tiimi mängiks Eesti-Läti liigas ainult juhul, kui Keila Korvpallikool paneks välja oma võistkonna või leiaks partneri.