Island alustas kodupubliku ees isukalt ning avas juba avaminuti järel mänguskoori. Eesti oli seevastu esimesed minutid kuival, lubades islandlastel haarata kiire 3:0 eduseisu. Olgugi, et järgmistel minutitel said käe valgeks Dener Jaanimaa ja Karl Toom, siis minut-minuti haaval kärises vahe aina suuremaks. Avapoolaja teises poole alguses juhtisid islandlased juba 10 väravaga ning riietusruumi mindi saareriigi koondise 26:12 eduseisus.

Koondise abitreener Janar Mägi sõnul oli eestlaste kaitse avapoolajal läbisõiduhoov ning ainsastki kokkuleppest kinni ei peetud. „Said kokku lepitud asjad, et kuidas midagi teha ja mida soovime sellega saavutada. Mait Patrail on ainuke, kes on mingil määral kokkulepetest kinni pidanud. Kõik muu on 90 protsenti vastupidi. Kaitses ei toimu mitte midagi,“ oli Mägi ETV2 otseülekandes antud intervjuus resoluutne.

Täismaja kodupubliku tuge nautinud Island jätkas teisel pooltunnil isukalt, kasvatades mõne minutiga eduseisu juba pea 20-väravaliseks. Eesti suutis küll episoodiliselt kaitses paremini toime tulla kui avapoolajal, kuid suurest saunast pääsu polnud. Lõpuvile kõlades teenis Island 50:25 võidu ning kuigi ees seisab veel laupäevane korduskohtumine, võib kindlalt väita, et kolmapäevase purustustööga kindlustati ka MM-i pilet.

Islandi eest tegid parima mängu Saksamaa tippklubi Magdeburgi staarid Omar Ingi Magnusson ja Gisli Thorgeir Kristjánsson, kes viskasid vastavalt 13 ja üheksa väravat. Eesti koondise resultatiivseimaks tõusis 34-aastane vanameister Dener Jaanima, kelle arvele jäi seitse tabamust. Soliidse mängu tegi ka Islandi väravavaht Björgvin Pall Gustavsson, kes tõrjus 32-st viskest 14 (43,75%). Eesti koondise värav oli aga läbisõiduhoov: Armis Priskus tõrjus 33-st viskest neli ja Rasmus Ott 18-st sooritusest mitte ainsatki.

Eesti koondise peatreener Martin Noodla tõdes samuti kohtumise järel antud intervjuus, et meeskonna kaitse oli olematu. „Täna polnud meil siin midagi teha. Võtsime väikseid riske ja olime teinud kokkulepped, kuid neist ei peetud kinni. Sellisel tasemel asjad nii ei käi ja see on kõigile peeglisse vaatamise koht. Pluss meil on kaitses väga õhuke koosseis ja 23-tunnised ülevalolekud ei aita samuti esitusele kaasa. Usun, et laupäeval on hoopis teine mäng,“ analüüsis Noodla.

Eesti ja Island madistavad taas laupäeval kell 18.00 Kalevi spordihallis. Island alustab duelli teist vaatust 25-väravalises eduseisus. Paari võitja kindlustab koha 2025. aasta maailmameistrivõistlustel.