Laupäevane punktisaak: Sebastien Ogier (18 p),Ott Tänak (15 p), Thierry Neuville (13 p), Dani Sordo (10 p), Adrien Fourmaux (8 p), Elfyn Evans (6 p), Nikolai Gryazin (4 p), Jan Solans (3 p), Josh McErlean (2 p), Yohan Rossel (1 p).

Pühapäeva avakatse võitis Ogier, Tänak oli kolmas (+6,2). SS20-l ja SS21-l oli kiireim Tänak, kes kerkis pühapäeva lõikes liidriks. SS21-l katkestas väljasõidu tõttu Gregoire Munster, Evans kaotas kõvasti aega mootoriprobleemide tõttu. Punktikatse võitis Neuville 0,1 sekundiga Tänaku ees, aga eestlane oli kiireim pühapäeva lõikes. Ogier teenis Portugalist kuuenda ja üldse oma karjääri 60. MM-etapi võidu. Georg Linnamäe lõpetas WRC2 etapi kaheksandal kohal. Rallivõidu noppis samas klassis hispaanlane Jan Solans.

Pühapäeva TOP7: 1. Tänak, 2. Neuville (+2,4), 3. Ogier (+4,0), 4. Fourmaux (+18,9), 5. Katsuta (+33,4), 6. Rovanperä (+1.16,4), 7. Sordo (+1.27,3).

Portugali ralli esikümme:

Portugali ralli

Ralli senise käigu ja reedese galerii leiad blogi alt.

Ralli käik:

Rally1 klassis on stardis üheksa ekipaaži. Hyundai eest võistlevad põhisõitjad Ott Tänak ja Thierry Neuville, kolmandat Rally1 masinat roolib vanameister Dani Sordo. Toyota eest on tänavu esmakordselt võistlustules neli meest. Lisaks täishooaega tegevatele Elfyn Evansile ja Takamoto Katsutale on stardis maailmameistrid Kalle Rovanperä ja Sebastien Ogier. M-Sporti esindavad Adrien Fourmaux ja Gregoire Munster.

Lisaks Tänakule ja Martin Järveojale on eestlastest veel Portugalis Georg Linnamäe, kellele loeb Toyota Rally2 masinas kaarti britt James Morgan. Tiheda konkurentsiga Rally2 arvestuses on teiste hulgas võistlustules veel Oliver Solberg, Yohan Rossel, Gus Greensmith, Pepe Lopez, Sami Pajari, Teemu Suninen ja Kris Meeke.

Testikatsel näitas parimat minekut Tänaku meeskonnakaaslane hispaanlane Dani Sordo, kes lõpetas 4,61 km pikkuse katse ajaga 2.51,2. Eestlane kaotas hispaanlasele 0,5 sekundiga ja oli teine. Paremuselt kolmanda aja sõitis välja Neuville (+0,9). WRC2 klassis kõrgete kohtade nimel võitlev Georg Linnamäe oli üldarvestuses 18. ja Rally2 masinate seas paremuselt üheksas.

Neljapäeva õhtuse publikukatse järel haaras esikoha Thierry Neuville (Hyundai), tema tiimikaaslane Ott Tänak oli kahesekundilise kaotusega kolmas. Nende vahele mahtus ka kaheksakordne maiilmameister Sebastien Ogier (Toyota; +0,6). WRC2 arvestuses võistlev Georg Linnamäe (Toyota GR Yaris Rally2) hoiab 19. positsiooni, Yohan Rosselist (Citroen C3 Rally2) oli ta 7,5 sekundit aeglasem.

Reede hommiku esimene katse üllatas sõitjaid niiskete teedega. Esimesena startinud Neuville’ist sai jagu vaid Katsuta. Tänak oli kolmas. Rally2-s kaotas üle 3 minuti aega Linnamäe, kes pidi rehvi vahetama. SS3-l lõi teepuhastamise efekt juba rohkem välja. Katsuta tõusis liidriks, Tänak teiseks.

Tipud püsisid reede hommikul tihedalt koos ning samamoodi jätkus see ka pärastlõunal. 6. katse järel tõusis liidriks tiitlikaitsja Kalle Rovanperä. 7. katse järel püsis esinelik muutumatuna, kuid viiendaks, Tänaku selja taha tõusis Dani Sordo, kes kaotas eestlasele vaid 0,8 sekundit.

Päeva eelviimane katse tõstis Tänaku kolmandaks, ta möödus hübriidiprobleemidega maadlevast Ogier’st. Päeva lõpuks võitles Ogier kolmanda koha eestlaselt tagasi.

Teine Portugalis sõitev Eesti piloot Georg Linnamäe lõhkus teisel katsel rehvi ja langes WRC2 arvestuses varakult kõrgest mängust. Kaheksa katse järel hoidis ta oma klassis 15. kohta.

Laupäeval ootas sõitjaid ees ralli pikim päev. Kavas oli üheksa kiiruskatset kogupikkusega 145,02 kilomeetrit. 11. kiiruskatsel katkestas Rovanperä liidrikohalt. Loetud minutid hiljem sõitis sisuliselt samas kohas teelt välja WRC2 liider Oliver Solberg. Samal katsel oli probleeme ka Thierry Neuville’il, Elfyn Evansil ja Takamoto Katsutal, kes kõik pirueti tegid. 37,24 km pika Amarante katse võitis Tänak, kes möödus 0,2 sekundiga Ogier’st. Kolmandalt kohalt katkestas vedrustuseprobleemide tõttu Katsuta. 13. kiiruskatsel purunes Tänakul rehv, mis langetas ta Ogier’ taha teiseks. Pärastlõunat alustas kahe järjestikuse katsevõiduga Tänak. Amarante katse kordusläbimise võitis Ogier, millega ta kasvatas eestlase ees eduseisu 11,9 sekundi peale. See vahe jäi kaht meest lahutama ka päeva lõpuks.

Laupäeva õhtuga löödi lukku ka esimesed punktid. Praegune punktisaak: Ogier (18 p), Tänak (15 p), Neuville (13 p), Sordo (10 p), Fourmaux (8 p), Evans (6 p), Gryazin (4 p), Solans (3 p), McErlean (2 p), Rossel (1 p). NB! Punktid saab sõitja kätte siis, kui pühapäeval ralli lõpetab. Pühapäeval jagatakse punkte seitsmele kiireimale, lisaks toimub tavapärane punktikatse.

WRC2-s reedel rehvipurunemiste tõttu mitu minutit kaotanud Georg Linnamäe tõusis laupäeva õhtuks kaheksandale kohale (+4.59,4 liider Jan Solansile).