Lukašenka sõnul on see iga sportlase enda otsus, kas ta soovib neutraalsena olümpial võistelda. Kuid Pariisi sõitvatele atleetidele oli tal selge sõnum.

„Sportimine on sportlase töö ja kui ta otsustab olümpial osaleda, siis vihaselt. Meeleolu ja viha on spordis olulised. Kui sa oled pääsme välja teeninud ja lähed sinna neutraalses staatuses, siis löö neile rusikaga näkku ja näita, et oled tõeline valgevenelane. Kõik saavad aru, et sa oled valgevenelane ja kui sa peaksid võistluse võitma, siis on see neile poliitiline rusikahoop näkku,“ rääkis Lukašenka.

2023. aasta detsembris teatas Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK), et Venemaa ja Valgevene sportlased saavad olümpial võistelda, kuid seda ainult neutraalses staatuses ehk ilma lipu ja hümnita. Lisaks saadakse Pariisis osaleda ainult individuaalaladel ning võistlema ei pääse sportlased, kes on avalikult Ukraina sõda toetanud või on lepinguliselt seotud relvajõududega.

Lukašenka sõnul saab ta aru, miks sportlased tahavad neutraalse lipu all osaleda. „Kui keegi tahab minna, siis las ta läheb ja võistleb. Aga seda tuleb teha väärikalt, et saaksime tema üle olla uhked. Ma ei avalda kellelegi survet ega nõua midagi,“ märkis ta.

Jaga
Kommentaarid