Reede õhtul tegid Kaldvee ja Lill Eesti kurlingu ajalugu, sest nad alistasid ülipingelises poolfinaalis 8:6 kogenud Norra paari Kristin Skaslien - Magnus Nedregotten, kelle saavutuste hulka kuuluvad näiteks 2022. aasta Pekingi olümpiamängude hõbe ja 2018. aasta Pyeongchangi olümpia pronks. Eesti kindlustas sellega ajaloolised medalid, aga lahtine oli nende värv.

Laupäevast finaali läks Eesti 1:0 juhtima, aga järgmises kahe vooruga jäädi 1:3 kaotusseisu. Viiendas voorus säras heasse hoogu sattunud Rasmus Wranaa mitme täpse viskega, mis tähendas eestlastele 2:5 kaotusseisu jäämist.

Kuuendas voorus väga hästi õnnestunud Eestil oli ideaalis võimalus võtta kolm või neli punkti, aga kahjuks lepiti kahega. Seitsmendas voorus kasutas Rootsi oma viimase kivi eelise kenasti ära, mistõttu Eesti läks otsustavasse vooru 4:7 kaotusseisus. Seal võetud riskid enam ära ei tasunud, mistõttu Lill ja Kaldvee kaotasid matši 4:8, mis tähendas neile hõbemedaleid. Pronski võitis Norra duo, kes olid napilt 6:5 üle Šveitsist.

Marie Kaldvee sõnul tegi Rootsi finaalis hea esituse. „Vastane mängis väga hästi ja meil paraku kõik visked ei õnnestunud, kuid andsime hea lahingu ning oleme tulemuse üle õnnelikud,“ ütles Kaldvee.

Talle sekundeeris Lill. „Tegime hea võistluse ja oleme õnnelikud. Meie peamine eesmärk oli teenida olümpiapunktid ning see sai täidetud. Oleme rahul,“ lausus ta.

Blogi:

Enne matši

“Tunne nii kaugele jõuda on suurepärane! Seda enam, et pika turniiri ajal oli meil ka raskeid hetki, kuid saime neist edukalt üle. Meie koostöö toimib suurepäraselt ning rasketest hetkedest olemegi üle saanud tänu omavahelisele koostööle ning muidugi ka eelnevale ettevalmistusele,” sõnas Harri Lill pressiteate vahendusel.

Marie Kaldvee tänas kõiki kurlingu toetajaid ja kaasaelajaid. “Me oleme väga õnnelikud tulemuse üle, kuid eriti hea tunne on kogeda eestlaste toetust ning oleme tänulikud kõigile, kes meile kaasa elavad. Aitäh!” lisas Kaldvee.

Eesti kurlingupaari treeneri Tomi Rantamäki sõnul on tema hoolealused suurepäraselt esinenud. “Vastased mängisid väga kõrgel tasemel ning veerandfinaali ja poolfinaali võitmiseks tuli kasutada kõiki erinevaid oskusi. Oleme selleks võistluseks hästi valmistunud ja seda on näha. Sellisel tasemel võivad mängud minna mõlemale poole, kuid hea ettevalmistus aitab rasketest hetkedest üle. Finaali jõudmine on hea saavutus, kuid oleme janused veel ühe võidu järele,” lausus Rantamäki finaali eel.

Kaldvee ja Lille eesmärgiks oli MM-il medalimängu sekkuda, kuid sellest olulisemaks peavad eestlased olümpiamängude piletit, mis on nüüd sisuliselt käeulatuses.

Eesti on praeguseks teeninud vähemalt 23 taliolümpiamängude kvalifikatsioonipunkti. 2026. aasta Milano olümpiale pääseb kokku kümme kurlingupaari. Selle ja järgmise aasta segapaaride maailmameistrivõistluste koondtulemused selgitavad välja seitse võistkonda, kes võistlevad koos võõrustajamaa Itaaliaga. Viimased kaks kohta jagatakse kvalifikatsiooniturniiril.