Viimasel kahel aastal vigastustega kimpus olnud Nadal mängib Hispaanias alles hooaja teist turniiri. Hispaanlane lõpetas pika vigastuspausi aasta alguses Brisbane´is, kus tema laeks jäi veerandfinaal. Tolle turniiri viimane maratonmäng Jordan Thompsoni vastu võttis Nadali aga niivõrd läbi, et mõni päev hiljem diagnoositi tal kõhulihase rebend, mistõttu pidi ta vahele jätma aasta esimese slämmiturniiri Melbourne´is ja veel kamaluga teisi turniire.

12-kordne Barcelona turniiri tšempion Nadal naasis kodupubliku ees võistlustulle, minnes avaringis vastamisi 21-aastase itaallase Flavio Cobolliga (ATP 62.). Publik tervitas tema väljakule saabumist palava ovatsiooniga ning kuigi hispaanlase mängu algus oli veidi rabe, teenis ta tunni ja 23 minutiga kindla 6:2, 6:3 võidu.

Mõlemad mängijad tegid kohtumise jooksul kolm topeltviga. Cobolli servis kolm ässa, Nadal mitte ühtegi. Hispaanlane võitis 78% esimeselt servilt mängitud punktidest, Cobolli 70. Murdepalle realiseeris Nadal 40%-liselt (4/10) ja Cobolli 50%-liselt (1/2).

„Iga kord on naasmine keerulisem ja karmim, eriti kõrges eas,“ rääkis Nadal mängujärgses intervjuus. „Ma elan läbi raskeid aegu, see tähendab mulle palju, et saan kasvõi mõned päevad tuuril olla ja võistelda. Minu jaoks on see piisavalt nauditav, et mängimist jätkata. Mul on hea meel, et alustasin turniiri võiduga.“

Teises ringis kohtub Nadal turniiril neljandana asetatud austraallase Alex De Minauriga (ATP 11.).