Luusu andis 2021. aasta suvel dopinguproovi, millest leiti anaboolseid steroide drostanolooni ja meldooniumi. Soome antidoping määras murdmaasuusatajale nelja aasta pikkuse võistluskeelu, mis jäi jõusse ka peale edasikaebamist. Kuid samal ajal oli soomlane sõlminud Ski Classic sarjaga lepingu, mille põhjal pidi sportlane dopingurikkumise korral tasuma 100 000 euro suuruse leppetrahvi. Ent sellest summast pole sari näinud sentigi.

„Kahjuks me pole Luusualt makset saanud,“ ütles telefonitsi Soome rahvusringhäälingule Ski Classicsi tegevjuht David Nilsson, kelle sõnul menetlevad juhtumit advokaadid. Sari on saatnud sportlasele mitu meeldetuletust, aga Luusua on neid seni eiranud. „Ma ei mäleta täpset [kontaktide] arvu, kuid neid on päris mitu. Me siiski teame, et ta on meeldetuletused kätte saanud.“

Luusua dopingujuhtum on 2011. aastal asutatud Ski Classics sarja ajaloos ainus. Nilssoni sõnul on nad valmis arutama maksegraafikut ja vajaduse korral ka summat vähendama. „Kuid selle eeldus on, et Luusua vastaks meile ja avaldaks on maksevõime. Ma ei oska öelda, kas see muudaks trahvi suurust. Edastage talle tervitused, et ootame makseid,“ lisas sarja vedaja.

Soomlase võistluskeeld saab läbi järgmise aasta suvel, põhjanaabrite rahvusringhäälingu info põhjal teeb 36-aastane Luusua aktiivselt trenni. Yle sai kätte ka Luusua enda ja uuris, kas ta plaanib naasta sporti.

„Ma ei vasta teile midagi. Kirjutage tegevsportlastest,“ ütles Luusua, kes ei soostunud kommenteerima ka küsimust, kas ta kunagi kavatseb sarjale trahvi ära maksta.