Kolm MM-kulda ja olümpiapronksi võitnud Elofsson (47) sai insuldi 2018. aasta sügisel. Rootslane kaotas tõsise terviserikke järel täielikult kontrolli oma parema kehapoole üle.

„See oli kummaline, sest olin harjunud pikalt oma keha tööriistana kasutama. Siis sai minust vang omaenda kehas. Ma polnud harjunud, et keha niimoodi streikima hakkab,“ ütles Elofsson Expressenile.

Aastatepikkune taastusravi kulmineerus kaks päeva pärast eelmise aasta jaanipäeva. Elofsson pani rullsuusad jalga ja läks treeningule. Suusakarjääri jooksul tegi Elofsson pidevalt paaritunniseid treeninguid ning eelmisel suvel sai ta sellega taas hakkama.

„See oli suur verstapost,“ tunnistab 47-aastane rootslane. Pikka aega koosnes tema taastusravi vaid kergetest jõutreeningutest ja väiksemat rolli mängis aeroobne treening.

„Pidin alustama algusest. Keha mälu oli justkui nullitud, aga nüüd olen jõudnud tasemele, kus saan päris treeningutega hakkama.“

Elofssoni elus puhuvad nüüd uued tuuled ka töörindel. Varem töötas ekssuusataja pikki aastaid panganduses ja maaplaneerijana, kuid eelmisel aastal vahetas ta elukutset. Arvuti taga istumisest väsinud mees teenib nüüd leiba Umeå lennujaamas.

„Pärast insulti tundsin, et tahan midagi praktilisemat teha,“ ütles Elofsson ja loetles oma praeguseid tööülesandeid: „Istun turvakontrollis, laadin kohvreid, aitan inimestel lennukile pääseda.“

Endine suusaäss tunnistab, et lennujaamas jäävad paljud kliendid teda kauemaks vaatama.

„Paljud inimesed tulevad ka vestlema, mis on tore. Tore on näha, et inimesed on huvitatud. Ma ei võta seda iseenesestmõistetavana.“

Elofsson lõpetas eduka sportlaskarjääri juba 28-aastaselt. Maailmameistriks krooniti ta kahel korral suusavahetusega sõidus (2001, 2003) ja korra 15 km klassikasõidus (2001).