Kahe Riia klubi reedene mõõduvõtt kulges kolmanda veerandi lõpuni tasavägiselt, aga neljandal neljandikul läks soosik VEF oma teed. Mõned sekundit enne kohtumise lõppu oli tablool nende 84:72 eduseis, mistõttu platsi kõrval treenerid Jānis Gailītis ja Juris Umbraško jõudis omavahel kättki suruda. Kuid samal ajal otsustas VEF-i ameeriklasest tagamees Jaizec Lottie purjetada mängimise lõpetanud Zelli meeste vahelt korvi alla ja visata kaks punkti – selline tegu on aga korvpalli nii-öelda kirjutamata reeglitega vastuolus.

Zelli äär Ricards Vanags läks ameeriklaselt aru nõudma ja sellest algas suurem konflikt, kus väljakule jooksid nii vahetusmehed kui ka klubide tasutajõud. Väikese rüseluse järel rahunes asi siiski kiirelt ka maha. Videos nähtu põhjal eemaldasid kohtunikud mängust Zelli poolelt Rihards Berkolds ja VEF-il Shawn Pipes, kes sekkusid pingilt rüselusse kõige teravamalt. 87:82 lõppskoori kindlustas vabaviskejoonelt Roberts Blums.

Läti korvpalliliidus kohtunike tööd juhtiva Agnis Perkonsi sõnul võib karistusi veel juurde tulla. „Kuid video põhjal peab tõdema, et saalis kohapeal tundus kõik palju pöörasem, kui see tegelikult oli – päris kaklema ei mindud ja rusikaid käiku ei lastud,“ selgitas ta portaalile Sportacentrs. „Kõige tõsisem oli Zelli arsti füüsiline kokkuminek VEF-i mängijaga [Pipesiga]. Berkolds ja Pipes diskvalifitseeriti konflikti esilekutsumise eest, lisaks sai [Ugis] Pinete tehnilise vea, sest konflikti vaibumise järel proovis ta olukorda taas eskaleerida.“

Perkonsi sõnul võib treenerite ja klubijuhtide sekkumist vaadata kaheti. Kuna hetkel proovisid platsile jooksnud ülikonnas mehed olukorda rahustada, siis pigem oli nende selline käik tervitatav.

Olukorra põhjustanud Lottie pääses aga sootuks karistusest, sest reeglite järgi ta ei teinud midagi valesti. Teisalt oli see mõnes mõttes siiski provokatsioon. „Seda võiks võrrelda sellega, kui üks treener oleks sekund enne kohtumise lõppu võtnud minutilise mõttepausi. Olen paljude inimestega pidanud maha tulised arutelud, kas sellises olukorras on vaja korvi rünnata. Arusaadavalt on olemas eetikareeglid, sest sellises seisus pole ründamiseks põhjust. Aga minu vastuargument on see, et osad inimesed ostavad pileti 40-minutilisele mängule ja nad tahavad näha 40 minutit mängu. Mitte seda, et seisult 39:54 pannakse pall põrandale või sportlased hakkavad mõtlema juba järgmisele hooajale. Arusaamad on erinevad,“ selgitas Perkons.

Nii otsustab kahe riigi esindajatest kokku pandud Eesti-Läti liiga tehniline komisjon, kas Lottie tegevus oli provokatsioon, kuidas hinnata konflikti sattunud inimeste käitumist ning kas mõni mängija saab esmaspäevaseks matšis mängukeelu. „See pole hääletus, vaid uurime videot, vaatame reegleid ja teeme ühise otsuse,“ ütles Perkons.

Kahe võiduni toimuvad Paf liiga veerandfinaali jätkuvad esmaspäeval. Kui Riias võtavad kell 18 mõõtu Zelli ja VEF, siis tund hiljem madistavad Eesti suvepealinnas Pärnu Sadam ja Tallinna Kalev/Cramo.