Mustonen on kommentaatoritööd teinud juba ligi 15 aastat. Väheteada on fakt, et mees on ka ise just RAJU üritusel puuris käinud - see leidis aset 2012. aastal RAJU 9 galal, vastaseks Jakov Borissov, tulemuseks kaotus kohtunike ühehäälse otsusega.

„Korra võistlesin. Ei läinud hästi,“ meenutas Mustonen, kelle Sherdogi kontolt vaatab vastu veel kaks amatöörmatši ürituselt 3D Liiga aastatel 2010 ja 2012.

„Tegelesin amatöörtasemel sportliku vabavõitlusega ning kui stand-up komöödia elus rohkem fookusesse tuli (loe: olin MMA-s s***), leidsin end selles spordis pigem korrespondendi-kommentaatorina,“ rääkis ta Delfile antud meiliintervjuus.

„Armastan MMA-d kui fänn ning jälgin hoolsalt mitte ainult UFC või Bellator-tasemel üritusi, vaid ka IMMAF-i ehk amatöörvabavõitluse tippliigat, et saada aimu, mida selle spordiala tulevik endast kujutab. Ka mitu IMMAF-i potentsiaaliga meest on RAJU-ga seotud.“

Ari Matti Mustonen on ka ise paari korral MMA puuris võidelnud.
Ari Matti Mustonen (paremal).

Mustonen on enda sõnul näinud kõiki seniseid RAJU-sid, millest viimane toimus kümme aastat tagasi. „Kunagi kirjutati lehes üks arvamuslugu, milles võrreldi RAJU-t ja Simple Sessioni ning märgiti, et mõlema ürituse korraldajad on hingega nii asja juures, et see kandub üle ka fännidele. Mõlemad üritused näitavad, et sellise entusiasmiga saab Eestis teha päris suuri asju. Olen käinud võistlusspordiüritustel üle maailma ning võin seda kinnitada. RAJU-l on väga tasemel produktsioon ja live-elamus,“ kiidab ta korraldajaid eesotsas ürituse ninamehe Ott Tõnissaarega.

„Ott on üks suurima sisemise põlemisega inimesi, keda elus kohanud olen. Teades, kui tõsiselt ta RAJU korraldamist võtab, ootan suure elevusega, mida ta seekord fännidele pakub. Tulge kindlalt kohale - spordis ei anna miski sellist adrekalaksu nagu puurivõitlus,“ kirjutas Mustonen, kes elas fännina kaasa ka Tõnissaare enda võitluskarjäärile.

„Mulle meenub, kui Ott, olles tol hetkel ka ise Eesti TOP 3 profivabavõitleja, pidi viimasel hetkel peakorraldajana ise ringi astuma endast 15 kilo raskema vastase vastu. Kedagi teist lihtsalt polnud. Tuli suhteliselt Statoili toidu pealt ja sõitis vastasest üle! Pealtvaatajana sürr kogemus!“

Ott Tõnissaar 2016. aastal.

Laupäevase ürituse võitlejatest ootab Mustonen enim Kristjan Tõniste ja Maikel Asturi matše - mõlemad mehed astuvad vastu poolakatele, Tõniste Kacper Wydrowskile, Astur Kamil Smetochile.

„Tõniste on maailmatesemel judokas ja füüsiliselt loom - ohtlik tüüp, kel on potentsiaali teha suuri astu,“ iseloomustas Mustonen IMMAF-is hõbemedali võitnud tallinlast.

„Asturil on äge iseloom, mis fännidele peale läheb. Sama palju, kui MMA on fight-business, on see ka sõubisnis. Maikel julgeb astuda edasi ja ennast väljendada - see on cool! Taipoksijana kogenud püstivõitleja. Pikad jäsemed võrdub palju traumat. Tal on kontol mitu nokauti. Vaatajatele on tema stiil atraktiivne.“

„Kõik teised matšid on ka muidugi põnevad. MMA on MMA - kaks tüüpi võtavad üksteiselt mõõtu, mis seal saab mitte meeldida?“ lisas Mustonen.

2022. aasta Xplosion. Kommentaatoripuldis Kuldar Nei ja Ari Matti Mustonen.

Kuidas Mustoneni kommentaatoriteekond alguse sai? Tuleb välja, et üsnagi „põlve otsas nokitsedes“. „Tegin kunagi UFC üritustele live’is alternatiiv-kommentaare, mida sai kuulata podcastina nii, et panid enda stream’i mute’i peale ja panid minu ila selle peale. Podcasti nimi oli MMAtti,“ meenutas ta lõbusat ettevõtmist.

Delfi TV otseülekanne MMA RAJU 15 ürituselt algab laupäeval kell 18.45. Ülekannet näevad vaid Delfi Kogupaketi tellijad (tellimuse saab vormistada ülekande artiklis). Piletid A. Le Coqi spordimajja on saadaval Piletitaskus.