MatchTV teatel oli 17-aastane Valijeva varem üks Vladimir Putini stipendiumi saajatest, kuid pärast Venemaa iluuisukoondisest väljalangemist jäeti ta tühjade pihkudega.

Venelanna arvati Venemaa koondisest välja aasta alguses, kui talle määrati dopingurikkumise eest nelja-aastane võistluskeeld.

Valijeva osales alles hiljuti enne Venemaa presidendivalimisi ühel propagandaüritusel, kui istus Kaasanis peetud nn Tulevikumängude avatseremoonial Putini kõrval.

Pärast seda kritiseeris Venemaa riigijuhti teravalt ka rahvusvahelise olümpiakomitee (ROK) president Thomas Bach, kelle sõnul kasutas Putin noort iluuisutajat oma propagandas häbitult ära.

Bachi sõnul olid pildid Putinist ja Valijevast „tõesti raskesti seeditavad“.

„Valijevat kasutati ära poliitilistel eesmärkidel, kui ta pidi seisma president Putini kõrval. Nii halvustati kogu maailma dopinguvastast tööd,“ ütles Bach.

Valijeva andis positiivse dopinguproovi enne 2022. aasta Pekingi taliolümpiamänge, kui tema analüüsist leiti keelatud südameravimi trimetatsidiini jälgi.

Pärast rahvusvahelise spordikohtu (CAS) otsust tühistas rahvusvaheline uisuliit (ISU) Valijeva tulemused Pekingi olümpiamängudel ja Tallinnas toimunud Euroopa meistrivõistlustel.

Valijeva võistluskeeld hakkas kehtima tagasiulatuvalt 2021. aasta 25. detsembrist, mis tähendab, et venelanna saab jääle naasta 2025. aasta lõpus.

Jaga
Kommentaarid