Möödunud neljapäeval saatsid Eesti, Läti ja Leedu olümpiakomiteed Rahvusvahelisele Olümpiakomiteele (ROK) ühiskirja, millega nõuti Venemaa ja Valgevene sportlaste olümpia avatseremoonialt eemale jätmist.

„Oleme jätkuvalt rahulolematud Rahvusvahelise Olümpiakomitee täitevkomitee otsusega lubada Venemaa ja Valgevene passiga individuaalsete neutraalsete sportlaste võistlemine 2024. aasta Pariisi olümpiamängudel. Seisame kindlalt Balti riikide rahvuslike olümpiakomiteede varasemate seisukohtade eest ja oleme veendunud, et Venemaa ja Valgevene sportlased ei tohi mingil juhul osaleda Pariisi 2024. aasta olümpiamängude avatseremoonial,“ seisis kirjas.

Sel teisipäeval vastav otsus ka tehti. Juba varem oli Vene ja Valgevene sportlased oma ava- ja ka lõputseremoonialt eemale jätnud rahvusvaheline paraolümpiakomitee. Seega, kas ROK oli solidaarne paraolümpiakomiteega või käitus tõesti Baltimaade soovitusest lähtuvalt, pole võimalik tõestada. Sõnades võtsid nad kuulda baltlasi.

„Pidime selle kirja saatma eelmisel nädalal, sest ROK-i täitevkomitee kogunes 19. märtsil. Täna (eile - toim) tuli ROK-ist kiri, milles öeldi: „Aitäh teile kirja eest. Nagu te näete, on teie ettepanek aktsepteeritud ning me oleme sama meelt“ Ja seda nende täitevkomitee otsus ka peegeldas,“ rääkis EOK peasekretär Siim Sukles eile peale koosolekut Läti ja Leedu olümpiakomiteede presidentidega.

ROK-ist ja olümpiamängude korraldajamaalt Prantsusmaalt on viimastel päevadel tulnud veel mitmeid agressorriikide Venemaa ja Valgevenega ning Ukraina sõjaga seotud avaldusi. Neist kõlavaim oli vast Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni üleskutse Venemaale langetada olümpia ajaks püssitorud ja panna droonid pausile.