Täna kogunes Lausanne’is ROKi juhatus, et muu hulgas otsustada, kas Venemaa ja Valgevene sportlased saavad osaleda sel suvel Prantsusmaa pealinnas toimuva olümpia ava- ja lõputseremoonial.

Sellega seoses saatis ROK välja tugevalt sõnastatud avalduse seoses seprembrikuuks Moskvasse ja Jekaterinburgi kavandatud Sõpruse mängudega. Selle ürituse talvine jõuproov on planeeritud 2026. aastale ehk samale ajal, mil Milanos ja Torinos toimuvad taliolümpiamängud.

„ROK märgib, et Venemaa valitsus kavatseb vastupidiselt olümpiaharta aluspõhimõtetele ja ÜRO Peaassamblee resolutsioonidele korraldada Venemaal puhtalt poliitiliselt motiveeritud spordiüritusi,“ teatas ROK teisipäeval.

„See on ilmselge olümpiaharta rikkumine ja samal ajal erinevate ÜRO resolutsioonide rikkumine,“ seisab ROKi juhatuse avalduses.

ROK nimetab Sõpruse mänge „Vene Föderatsiooni küüniliseks katseks sporti politiseerida“.

„Venemaa valitsus on alustanud väga intensiivset diplomaatilist survet, kasutades selleks valitsuse delegatsioone ja suursaadikuid, samuti ministreid ja muid valitsusasutusi. Et muuta nende puhtalt poliitiline motivatsioon veelgi ilmsemaks, hiilivad nad teadlikult mööda oma sihtriikide spordiorganisatsioonidest,“ lisatakse pressiavalduses.

Sõpruse mänge pidas ka NSV Liit ja seda 1984. aastal, kui riik boikoteeris samal aastal toimunud Los Angelese olümpiat.

Venemaa olümpiakomitee liikmelisus ROKis on alates eelmise aasta oktoobrist peatatud, sest nende olümpiakomitee võttis 5. oktoobril enda liikmeks Ukrainalt okupeeritud alade Luhanski, Donetski, Hersoni ja Zaporižžja piirkondlikud olümpianõukogud, rikkudes ROKi hinnangul sellega olümpiahartat.

Jaga
Kommentaarid