Valijeva andis saatusliku positiivse dopinguproovi 2021. aasta lõpus Venemaa meistrivõistlustel, kui oli alles 15-aastane. Tema analüüsist leiti südameravimina tuntud trimetasidiini.

Tänavu jaanuaris määras rahvusvaheline spordikohus (CAS) noorele venelannale nelja-aastase võistluskeelu. Kohtu otsusest selgus, et Valijeva arstid olid talle Pekingi olümpiale (2022) eelnenud kahe aasta jooksul välja kirjutanud koguni 56 erinevat ravimit, vahendab Ilta-Sanomat The Timesi. Valijeva oli siis kõigest 13–15 aasta vanune.

Eelteismelisele välja kirjutatud ravimite pikk nimekiri sisaldas mitmeid aminohapete kombinatsioone, valuvaigisteid ja vitamiine. Nimekirjas olid ka südameravimid, mis ei ole dopingureeglite järgi keelatud, kuid millel on sooritusvõimet tõstev toime.

Kolm CAS-ile aru andnud Venemaa arsti väitsid, et Valijeval on südameprobleemid.

WADA tegevjuht Olivier Niggli seda selgitust ei usu. „ Kui 14-aastasel on südameprobleemid, peaks ta tegelema hoopis millegi muu kui tippspordiga. See ei ole normaalne,“ ütles Niggli Timesile.

USA antidopingu boss Travis Tygart tunnistas, et tunneb noore iluuisutaja vastu kaastunnet.

„Tema hooldamise ja heaolu eest vastutavad isikud peavad vastutama, kui reegleid on rikutud või teda on muul viisil halvasti koheldud. Jumal, kui palju aineid sa talle anda saad? See on täiesti haige,“ teatas Tygart.