Videot on kritiseerinud teiste seas ka Venemaal terroristide nimekirja arvatud male eksmaailmameister Garri Kasparov ja Norra male superstaari Magnus Carlseni endine treener Peter Heine Nielsen.

„See on propaganda,“ teatas Kasparov Karjakini skandaalse video kohta.

Karjakin, kes kaotas 2016. aasta MM-tiitlimatšil Carlsenile, on Kasparovi terroristiks kuulutamise heaks kiitnud.

„Kasparov on ebasõbralik Venemaa ja nende suhtes, kes tahavad meie riiki edendada ja arendada. See otsus on loogiline. Mul pole temast kahju,“ ütles Karjakin Dagbladeti andmetel Kasparovi kohta.

Viiekordse maailmameistri Carlseni ekstreener Nielsen omakorda imestab, miks rahvusvaheline maleföderatsioon (FIDE) pole Karjakinit sõjapropaganda levitamise eest diskvalifitseerinud.

„Miks pole FIDE Karjakinit võistluskeeluga karistanud? Tema tegevus on puhas propaganda. Kas see on tingitud Kremli poliitilisest survest [FIDE-le]?“ küsis Nielsen sotsiaalmeedias.

FIDE määras Karjakinile 2022. aasta kevadel Ukraina agressiooni avaliku toetamise eest kuuekuulise võistluskeelu, kuid pärast seda on tal lastud vabalt propagandat levitada.

Krimmis sündinud Karjakin esindas noorena Ukraina koondist, aga kolis 2009. aastal Venemaa lipu alla. Pärast sõja puhkemist on ta külastanud ka teisi vallutatud Ukraina linnu ja seal propagandaüritustel ka malet mänginud.

Ukraina portaal United24 Media nendib Karjakini video kohta sarkastiliselt: „Sport on poliitikast kõrgemal, tõesti.“

Jaga
Kommentaarid