Sel pühapäeval lõppes Haanjas järjekorras juba 29. noortele suunatud murdmaasuusatamise noortesari. Pika ajalooga sari (esimene etapp toimus 28.detsembril 1995), tänase nimega Hawaii Expressi Noorte Murdmaakarikas, läbis lõppenud hooaja eel põhjaliku uuenduskuuri ja on pakkunud hooaja vältel rohkelt üllatusi ning ägedaid emotsioone 559-le erinevale noorsportlasele. Sellest aastast sarja vedama asunud Tanel Ojaste ja Jaak Teppani, kes ka ise sarjas on oma nooruspõlves võistelnud, sõnul oli reformi eesmärk muuta suusatamine noorte jaoks atraktiivsemaks ja püüelda sarja osalejate arvu mõistes hiilgeaegade poole.

„Korraldasime koos Jaaguga eelmisel hooajal suusakrossi etapi Otepääl ja sealt hakkas idanema idee, et miks piirduda ainult ühe etapi korraldamisega, kui võiks korraldada tervet sarja,“ rääkis Ojaste. „Kevadel istusime maha ja panime kirja esialgse ideekavandi, kus üheks eesmärgiks oli ületada 500 osaleja piir. Paberil olev kava pani meie mõlema südame nii kõvasti põksuma, et ühel hetkel mõistsime, et polegi teist varianti, kui korralda tervet hooaega. Tutvustasime oma ideed Eesti Suusaliidu kevadseminaril klubidele ja sealt saadud positiivse tagasiside pealt käised üles käärisimegi ning tööga alustasime.“

Hawaii Expressi Noorte Murdmaakarikas koosnes 2023/2024 hooajal viiest etapist, millest kaks olid kahepäevased ehk kokku seitsmest osavõistlusest. Kahepäevastel etappidel oli noortele lisaks võistlustele kavas ka õhtune sotsialiseerumise programm, mis lõi võimalused uute sõprade leidmiseks ja kogukonna tunde kasvatamiseks. Kuivõrd võistluspäevad on sportlaste ja treenerite jaoks tegusad ning kõik keskenduvad oma sooritusele, siis just õhtune vabaaja programm andis võimalused rahulikult suhtlemiseks ja emotsioonide jagamiseks.

Noorte murdmaakarikasari

Korraldajate sõnul üllatasid just need õhtud osalejaid väga positiivselt ja kindlasti soovitakse selliste ühisüritustega ka tulevikus jätkata. Jaak Teppani arvates võib vahel võistlusi korraldades ära unustada, et kelle jaoks neid ikkagi tehakse ja mida tahetakse pakkuda. „Lõppkokkuvõttes on tegemist ikkagi noorte inimestega, kes tahavad lisaks võistluspingele nautida ka aega sõprade seltsis ja meie võimalus on seda neile pakkuda. Olgugi, et Eesti on paberi peal väike riik, siis reaalsuses on iga klubi ja nende sportlased toimetamas erinevates piirkondades ning noored omavahel võistlusraja väliselt palju kokku ei puutu. Sellised vabaaja veetmise üritused loovad võimalused läbi mängude ja ühistegevuste rohkem sõbruneda ning tahaks loota, et nii mõnigi sportlane leidis omale mõne uue tuttava, kellega ka edaspidi võistlustel kokkupuutudes ollakse rohkemat kui ainult konkurendid,“ avaldas Teppan lootust.

Noortesari sai oma avapaugu oktoobrikuus esmakordselt toimunud jooksuetapiga Käärikul. Detsembri keskpaigas leidis aset sprindinädalavahetus, kui Jõulumäe Tervisekeskuses võeti esimesel päeval mõõtu individuaalses sprindis ja teisel päeval teatesprindis. Mõnevõrra uudne formaat oli korraldajate jaoks väga teadlik valik, sest noorte jaoks on seni olnud võimalik sprinditeadet sõita ainult Eesti meistrivõistlustel üks kord aastas. Sealjuures võisteldi ka murdmaasuusatamise maailmakarika etapil katsetatud segateate formaadis, kus ühes võistkonnas oli esindatud samast vanuseklassist üks poiss ja üks tüdruk.

„Suurklubide jaoks ei ole probleem panna välja vanuseklasside võistkondi, kus võistlevad kas poisid või tüdrukud. Küll aga on meil Eestis ka väiksemaid klubisid, kus mõnes vanuseklassis treenibki ainult üks sportlane. Segateate formaat annab võimaluse ka neil võistkond välja panna ja toob rajale ühes stardis rohkem tiime ning teeb võistluse põnevamaks,“ põhjendas otsust Tanel Ojaste. Maksimaalse arvu võistkondade starti toomise eesmärgil lubati rajale ka segavõistkonnad, kus võistlejad esindasid erinevaid klubisid.

„Võistluste korraldajana paneme me võistluskeskuse nagunii püsti, ajavõtusüsteemid on töös ja kohtunikud on kohal. Miks mitte siis lubada rajale võimalikult palju sportlasi, kes saaksid omavahel mõõtu võtta ja koguda ägedaid emotsioone,“ jätkas Ojaste. „Minu arvates on just noortesari koht, kus saame katsetada erinevaid formaate ja kombinatsioone ning ei pea olema nii väga kinni selles, mida tehakse kõrgematel tasemetel. Meie eesmärk on ikkagi ennekõike motiveerida noori olema füüsiliselt aktiivsed ja toetada nende arengut kas tippsportlaseks või siis lihtsalt tubliks inimeseks. Näen, et vahepeal unustatakse ära see, et tegemist on noorte võistlusega, kus sageli on tulemusest olulisem seegi, mis kogemuse noor saab ja mis mõtetega ta võistluspäevalt lahkub.“

„Just!“ sekundeerib Taneli mõttele kaaskorraldaja Jaak: „Peame olema paindlikud ja julgema proovida uusi asju. Olgugi, et sageli on uued asjad hästi unustatud vanad nagu näiteks sarja kolmandal etapil kavas olnud jälitussõidud Alutagusel. Kui meie Taneliga noored olime, siis meie mõlema üheks lemmikformaadiks oli jälitussõit, kuid erinevatel põhjustel on see olnud sarjast kadunud juba pikka aega. Otsustasime, et kui me juba noortesarja programmi värskendame, siis toome selle tagasi ja vaatame, kuidas noortele meeldib.“

Alutagusel kohapeal ringi käies ja treenerite ning noortega rääkides jõudsid meeste kõrvu ikkagi pigem positiivsed sõnad. Kas ka formaat järgmisel aastal kavas on - näitab aeg, kuid pigem võiks seda oodata.

Jaak Teppan sõnab: „Meil on vaja ära katta terve hooaeg erinevate võistlusformaatidega, et korduseid ei oleks ja ka erinevate tugevustega sportlased saaksid esile tõusta. Soovime, et noortesari toimuks kord kuus, mis annab nii sportlastele kui treeneritele hingetõmbe aega ja võimalust osaleda ka teistel võistlustel ning mis siin salata – ka korraldajatele hingetõmbe aega, et võistlusi hästi korraldada. Aga kui rääkida võistlusformaatidest, siis kõige atraktiivsemad on muidugi sprint ja suusakross, mis veebruaris Vooremäel sel aastal aset leidis ning millest eelmisel aastal meie ettevõtmine tegelikult pihta hakkas. Kuid õnneks on suusatamise juures ka teisi põnevaid formaate nagu näiteks eelnevalt mainitud jälitussõidud ja sprinditeated ning ka ühisstardiga sõidud, millega eile Haanjas hooaja ka lõpetasime. Samuti ei kao suusatamise juurest individuaalsed distantsid, mis sel aastal päev enne jälitussõitu Alutagusel aset leidsid. Ehk meie kui korraldajate jaoks on lai ampluaa, mille vahelt valida ja kuidas hooaega kokku kombineerida ja ainsaks väljakutseks on asi loogiliselt ning põnevalt üles ehitada.“

Meeste sõnadest jääb kõlama, et ainus formaat, mida ilmselt noortesarja vähemalt lähitulevikus lisandumas ei ole, on klassikalised teatesõidud. Kuid mis siis on see, mis korraldajaid kannustas tegutsema ja mis paneb kahte noort meest võistluste korraldamisega rabelema?

„Oleme Jaaguga aastate jooksul korraldanud võistlusi rohkem kui kokku lugeda suudame ja eks meid motiveerib ikkagi noorte sära ning emotsioon, mida võistluskeskuses näeme,“ jutustas Ojaste. „Ning ega me seda kõike nüüd üksi ka ei tee! Meil on õnnestunud kaasata tiimi mitmeid väga ägedaid inimesi, kes kõik on teinud ära tohutu töö, et see sari sellisel kujul toimuma saaks. Ega ilma nendeta see ilmselt võimalik ei oleks olnud ja oleme iga ühele neist südamepõhjast tänulikud. Samuti soovime tänada kõiki inimesi ja ettevõtteid, kes panustasid nii auhinnakottide täitmisega kui muul viisil korralduse õnnestumisse. Oleme tiimiga soovinud pakkuda noortele võistlusi, kust lahkutakse ootusega järgmise etapi ees ja väga tahaks loota, et suures pildis on õnnestunud seda saavutada.“

Hawaii Expressi Noorte Murdmaakarika hooajal 2023/2024 vanuseklasside koondarvestuse võitsid:

M10 – Jakob Pajur (Spordiklubi CFC)
N10 – Kadi Bergman (Viljandi SUKL/Viljandi Spordikool)
M12 – Marten Kaljumäe (Spordiklubi CFC)
N12 – Kendra Varikov (Võru Suusaklubi/Spordikool)
M14 – Aaron Rehemaa (A.R Pro Ski Team)
N14 – Anette Kivimägi (Alutaguse Suusaklubi)
M16 – Stefan Kivil (Emajõe Suusaklubi)
N16 – Mirtel Kaljumäe (Spordiklubi CFC)
M18 – Igor Snitšarenko (Spordiklubi CFC)
N18 – Herta Rajas (Alutaguse Suusaklubi)
M20 – Ralf Kivil (Emajõe Suusaklubi)
N20 – Getrin Raudsepp (MTÜ RR Suusaklubi)
M23 – Hugo Johannes Nurk (Emajõe Suusaklubi)
N23 – Keili Karu (Alutaguse Suusaklubi)

Etappide kaupa on kõik info ja tulemused leitavad Noorte MK kodulehelt: https://noortemk.eu/

Haanjas selgusid ka Eesti noorte meistrid klassikatehnika ühisstardiga sõitudes.

N14 vanuseklassi Eesti meistriks krooniti Berit Alliksaar (Sakala SUKL/Viljandi SPKO) ja M14 vanuseklassis Andrias Rääst (Alutaguse Suusaklubi / Jõhvi Spordikool). N16 vanuseklassi Eesti meistriks tuli Mirtel Kaljumäe (Spordiklubi CFC), M16 vanuseklassis Kristen Raian Baumann (Nõmme Spordiklubi), N18 vanuseklassis Gerda Kivil (Emajõe Suusaklubi) ja M18 vanuseklassis Daniel Varikov (Võru Biathlon/Võru Spordikool). N20 vanuseklassi Eesti meistritiitli võitis Kretel Kaljumäe (MTÜ Sparta Spordiselts) ja M20 vanuseklassi Eesti meistriks tuli Olle Ilmar Jaama (Spordiklubi CFC).

Kõik tulemused on leitavad SIIT.