Pessimism ja komme oma probleemide üle kurta võivad inimese elukvaliteeti halvendada, kuid samal ajal ärgitab see tegema teadlikumaid otsuseid. Ajakirjas European Journal of Work and Organizational Psychology avaldatud uuring näitas, et mida rohkem inimene probleemide ja raskuste üle kaebab, seda halvemini ta end tunneb, kuid kui hinnata pessimisti tegevuse tulemuslikkust, siis eelarvamused ja pessimism võivad praktilist kasu tuua. Ajakirjas Personality and Social Psychology Bulletin avaldatud uuring näitab, et ärrituvus parandab analüütilist töötlemist ja viib paremate otsuste langetamiseni. Ajakirjas Journal of Applied Psychology avaldatud uuringus leiti, et pahura ja ähvardava olemisega läbirääkijad on läbirääkimistel soovitud tulemuse saavutamisel tõhusamad.

2013. aastal tehtud uuring näitas, et inimesed, kes ei olnud oma abielu suhtes alguses eriti optimistlikud, tulid abieluprobleemide ja raskustega paremini toime ning seetõttu naudivad nad suurema tõenäosusega stabiilset abielu kui romantiliselt optimistlikud inimesed.

Tööuuringute instituudi uuring näitas, et kuigi optimistlikud töötajad teenivad tavaliselt rohkem, teenivad pessimistidest ettevõtjad rohkem kui optimistidest ettevõtjad. Vähemalt osaliselt on põhjus selles, et optimism on sageli kriitilise mõtlemisega pahuksis.

Ajakirjas Journal of Experimental Social Psychology avaldatud uuringus leiti, et ärrituvus (kuid mitte otsene viha) toob kaasa rohkem ideid. Mandeltuum ajus tajub pahurust, ärritust või viha märgina probleemist ja kasutab keemilisi ressursse, et aidata olukorraga toime tulla.