Eesti jalgpallikoondis kohtub 21. märtsil EM-i play-off’i poolfinaalis Poolaga. Mängu võitja kohtub play-off’i finaalis Soome või Walesiga. Miniturniiri võitja tagab koha suvel toimuvatele jalgpalli Euroopa meistrivõistlustele.

Eesti on varem olnud EM-ist kahe mängu kaugusel mälestusväärses 2012. aasta suurturniiri valiksarjas. Toona saadi C-grupis Itaalia järel teine koht, mis tagas Iirimaaga mängimise. Toona jäeti seljataha Serbia, Sloveenia, Põhja-Iirimaa ja Fääri saared. Play-off’is kaotati Iirimaale kodus 0:4, võõrsil tehti 1:1 viik.

Nüüd ollakse EM-ist taas kahe mängu kaugusel. Selleks tuleb 21. märtsil võita võõrsil Poolat ja viis päeva hiljem saada võõrsil jagu kas Walesist või Soomest.

Seekordne ažiotaaž pole nii suur kui 13 aastat tagasi. Kui toona võideldi koht välja valiksarjas, siis eelmisel aastal pidi Eesti leppima oma alagrupis viimase kohaga. Belgia, Rootsi, Austria ja Aserbaidžaaniga ühes grupis mängides koguti üks punkt (võõrsil 1:1 viik aseritega). Lisaks ei saa koondis tänavu ühtegi play-off-mängu koduareenil mängida.

Praegune koht teeniti välja tänu 2022. aasta rahvuste liiga D-divisjoni võidule. Tunamullu alistati kahel korral nii Malta kui ka San Marino. Fakt on see, et Eesti on teist korda ajaloos EM-i play-off’is.

Selle puhul meenutab Delfi koos jalgpalliloolase Indrek Schwedega taasiseseisvunud Maarjamaa jalgpallivõistkonna jaoks ajaloolisi verstaposte, kus oli kas tulemuslikult palju kaalul või on matšil mõne muu nurga alt tähtis koht meite ajaloos.