Kolm kliimaaktivisti, kes üritasid tähelepanu juhtida turba liigkaevandamisele, tungisid staadioniringi lõpuossa, umbes 10 meetrit enne finišit ja tõmbasid enda vahele tugevast materjalist lindi, millest mitmed jooksjad, kaasaarvatud Rasmus Mägi, pidid läbi murda.

Mägi sai jooksus ajaga 49,04 kolmanda koha. Kuigi suurt ajalist kaotust lindi purustamine ei tähendanud - vahest paar sajandikku -, siis kliimaaktivistide taoline protest sportlasele ei meeldinud.

„Eks see on paljude korraldajate jaoks väike äratus, et kuidas neid turvameetmeid võiks karmistada. Ma arvan, et enamik inimesi saab aru, et selline teguviis on väär. Aga piisab, kui mõne inimese jaoks oli see inspireeriv, ja näeme sarnaseid asju ka edaspidi,“ lausus Mägi juulis Delfile.

Stockholmi ringkonnakohtus peetud istungil mõisteti kolm aktivisti seaduserikkumises süüdi ja määrati neile 40 päevaühiku suurune trahv. Et Rootsis sõltuvad trahvid inimese sissetulekust, ei saa täpselt öelda, palju pahalased kukrut kergendama peavad.

Aktivistid väitsid kohtus, et nad pole seadust rikkunud. „Sisenesin jooksurajale mõttega võistlust segada, aga minu eesmärk polnud jooksjatega kokku põrgata,“ vahendas väljaanne Expressen ühe süüdimõistetu lauseid.