Kui Syrstad oli viimasel laskumisel, mis viis lõpusirgele, ronisid kaks aktivisti üle piirdeaia ja jooksid suusarajale. Erarõivas politseinik ja turvamees suutsid korrarikkujad kinni võtta, kuid siis tormas kolmas aktivist rajale Syrstadi poole. Turvamehel õnnestus siiski ka kolmanda inimese kavatsused nurjata.

Syrstad sai finišijoone rahulikult ületada. Ta edestas järgmiseid sportlasi - Johan Hoeli ja Alvar Myhlbacki - ligi nelja minutiga.

Vasaloppeti korraldaja Magnus Locken ütles pärast võistlust SVT-le, et politseid oli aktivistide eest eelnevalt hoiatatud.

„Muidugi kurvastab see meid. Vaatame juhtunu üle ja anname hinnangu, mida saaksime tulevikus paremini teha, et saaksime sellistesse olukordadesse tõhusamalt ja kiiremini sekkuda. Teeme koostööd politseiga,“ märkis Locken.

Võidumees Syrstad kommenteeris juhtunut Rootsi ajalehele Expressen: „Märkasin, et finišisirge lõpus olid aktivistid. Inimesed reageerisid kiiresti ja viisid nad rajalt minema. Nägin, et selliseks olukorraks oli ette valmistatud ja olen sellega väga rahul.“

Syrstad tunnistas, et intsident polnud meeldiv. „Paar sekundit mõtlesin, et oh kurat. Selliseks asjaks ei saa kuidagi ette valmistuda,“ tõdes ta.

Politsei pidas kolm aktivisti kinni ning esitas neile süüdistuse avaliku korra rikkumises. Aktivistid kuuluvad Rootsi rühmitusse Restore Wetlands, mis püüab tõsta teadlikkust kliimamuutustest.

Aktivistid valisid Vasaloppeti välja seetõttu, et selle võistluse kaks peasponsorit on Rootsi naftafirma Preem ja autotootja Volvo.

„Meie plaan oli hüpata rajale ja tekitada segadust, et võistlejad peaksid tegema ümbersõidu. Fossiilkütuste tööstus ei saa käia käsikäes ühe meie populaarseima väliüritusega,“ ütles grupi esindaja Rufus Rune Expressenile.

Naistest võitis 100. korda toimunud Vasaloppeti norralanna Emilie Fleten.