Rahvusvaheline kergejõustikuliit (WA) tahab sel aastal teatud võistlustel katsetada uuendust, mille kohaselt eemaldataks kaugushüppesektoritest tavapärased hüppepakud. See asendataks nn äratõukealaga, mille täpne suurus pole veel teada.

Äratõukeala kasutuselevõtt tähendab, et kaugushüppeid mõõdetakse edaspidi äratõukekohast maandumiseni.

Rahvusvahelise kergejõustikuliidu tegevjuht Jon Ridgeon selgitas uuendust „Anything But Footy“ taskuhäälingusaates.

„See tähendab, et iga hüpe läheb arvesse. See lisab võistlustele põnevust ja draamat. Samal ajal töötame välja meetodi, mis teatab tulemuse kohe, ilma et peaks ootama 20-30 sekundit,“ rääkis Ridgeon.

Tema sõnul testitakse uut äratõukeala tänavu madalama taseme võistlustel. Kui see uuendus võetakse omaks, võiks reform jõustuda 2026. aastast.

Sotsiaalmeedias võttis plaanitava muudatuse osas sõna ka neljakordne kaugushüppe olümpiavõitja Carl Lewis.

„Aprillinaljadega peaks ootama 1. aprillini,“ kirjutas Lewis pahural toonil X-s.

„See vist toetab minu mõtet, mida olen alati välja öelnud: kaugushüpe on kõige raskem kergejõustikuala. See [uuendus] kaotaks sellelt alalt kõige raskema oskuse,“ viitas kaugushüppetreenerina töötav 62-aastane Lewis paku tabamise oskusele.

Ameeriklane andis mõista, et sama rumala otsuse võiks teha ka korvpallis. „Tehke (korvpalli)korv suuremaks, sest nii mõnigi vabavise läheb mööda,“ märkis Lewis irooniliselt.

WA sai uuenduse katsetamiseks indu möödunud suvel Budapestis toimunud maailmameistrivõistlustel kogutud andmete põhjal. Nende järgi astuti viimasel tiitlivõistlusel üle iga kolmas kaugushüppekatse.