Juubelimaratoni programm algab 17. veebruaril vabatehnika-, vintage-, ja teatesõitudega. Klassikadistantsid sõidetakse pühapäeval, 18. veebruaril.

Lisaks traditsioonilistele 63 km ja 31 km klassikaradadele on 2024. aastal kavas 31 km vabatehnika sõit, teatesõit, Tartu Maratoni Vintage ning suusasõidud lastele. Maratonil saab osaleda ka virtuaalselt endale sobival rajal.

Võistlustele on oodata tuhandeid suusasõpru, mis on omaette väljakutse ka korraldajatele. „Põhiline, et inimesed saabuksid aegsasti ja ei tekiks kiirustamist ning närvilisust. Kohapeal tuleb jälgida liikluskorraldajate märguandeid ja viitasid,“ selgitas Tartu Maratonil liikluskorralduse ja turvalisuse eest vastutav G4Si turvajuht Argo Raag.

„Ühtlasi tuletame meelde, et turvatöötajate korraldused on selleks, et kõigil oleks hea olla ja võistlus sujuks, seega palume ka väsinuna finišisse jõudes järgida turvatöötajate nõuandeid ja loomulikult saab nende käest alati lisainfot, kuhu pärast pikka võistluspäeva minna, et oma auto juurde tagasi jõuda,“ selgitas Raag.

Kuidas tulla?

Start on Otepääl Tehvandi Spordikeskuse staadionil ja finiš Elva lähistel Tartumaa Tervisespordikeskuses. Võistlusele jõudmiseks on kolm peamiselt kasutatavat võimalust:

o Korraldajate organiseeritud tasulise transpordiga. Bussiga saab hommikul sõita Tartust Vanemuise eest parklast stardipaikadesse ja pärast finišit tagasi Tartusse Aura Keskuse juurde.

o Hommikul autoga stardipaika ja finišist korraldajate bussiga stardiparklasse. Finišist stardiparklatesse sõit on samuti tasuline. Parkimine stardipaikades on tasuta.

o Hommikul autoga finišiparklasse ja sealt bussiga stardipaika. Finišis parkimine ja bussisõit starti on tasuline.

o Et korraldajatele laekuks võimalikult täpne eelinformatsioon bussiga sõitjate arvu kohta, soovitame pileti ära osta eelmüügist.

Parkimine Tehvandi staadioni parklates, Arulas 31 km stardis ja TP-des on tasuta. Jälgi liikluskorraldajate märguandeid.

Parkimine Elvas finišiparklates on tasuline. Parkimispilet eelmüügist 6 eurot, kohapeal parklasse sissesõidul 10 eurot.

Kuidas kontrollitakse fluori sisaldavate suusamäärete kasutamist?

STARDIS

  • Testitakse 10% eliitgrupi suusatajatest loosiga, loosimise tulemused saab teada suuskade toomisel stardikoridori.

  • Kl 8:00- 8:30 suuskade toomine fluori testimiseks stardikoridori. Sportlasel peab suuskade testimisse toomisel olemas seljas startnumber.

  • Pärast fluori testimist on kontrollitud suusad kättesaadavad stardikoridori värava kõrval olevast suusahoidikust, hiljemalt 5 minutit enne starti.

  • Need suusatajad, kelle suusad ei lähe testimisse, peavad need ära paigutama stardikoridori nummerdatud kohale. Pärast suuskade toomist stardikoridori võivad sportlased sealt lahkuda ainult ilma suuskadeta.

  • Ainult võistlejatel, kellel on nende võistlussuusad ja stardinumber on lubatud siseneda stardikoridori. Saatjaid stardikoridori ei lubata! Sportlased vastutavad oma suuskade eest stardikoridoris.

  • Stardilina ette kutsutakse startime eelmise Tartu Maratoni võitjad ja Estoloppeti liidrisärkide kandjad.

  • Harjad, vedelikud, pulbrid ja spreid on stardikoridoris keelatud.

FINIŠIS

  • Testitakse kõiki auhinnalisi kohti nii 63 kui 31 km distantsil. Lisaks valitakse žürii poolt välja juhusliku valiku alusel suusatajaid kõigi lõpetajate hulgast ja neid teavitatakse sellest korraldajate poolt vahetult pärast finišeerimist.

  • Korraldaja vestiga töötajad koguvad suusad kokku finši järelkoridoris ja viivad fluori testimisse.

  • Sportlane peab suuskadele pärast testimist ise testialasse järgi tulema.

Positiivse fluoritesti korral (punane suusk):

  • Sportlasele teatatakse punastest suuskadest žürii liikme poolt.

  • Sportlane kutsutakse vaatama testi tulemust.

  • Positiivne test enne starti: sportlast ei lubata starti, stardinumber eemaldatakse ja ajavõtu kiip võetakse ära (NPS)

  • Positiivne test pärast finišit: sportlane diskvalifitseeritakse (DSQ)