Z-tähte kannavad Ukraina sõjas Venemaa tankid ja muu lahingvarustus. Üksikuid provokatsioone Z-tähega on teinud ka Venemaa sportlased üle maailma, sealhulgas ka viimastel olümpiamängudel 2022. aastal Pekingis. Nüüd on sõjapropaganda jõudnud ka suusamaratonile.

Himki suusavõistluse korraldajaid pidas hea sõnaga meeles ka president Vladimir Putin, kes ütles Kremli kodulehe vahendusel: „Alates 1982. aastast, mil seda esmakordselt peeti, on see võistlus saanud suureks spordipühaks, mida tullakse tähistama meie riigi paljudest regioonidest. Üritust, mis toob kokku erinevas vanuses ja eri põlvkondadest entusiastid ning terved perekonnad, peetakse õigustatult tänapäeva kehakultuuri edukaimaks projektiks.“

Politseinik valvab Himki suusamaratonil Venemaale ja presidendile austust avaldavat plakatit.

Sotsiaalmeedias on Himki suusavõistluse aktsiooni võrreldud haakristi maalimisega tuhandetest inimestest 1936. aasta Berliini olümpiamängude avatseremoonial.

Olümpia kontekstis tasub meeles pidada, et Venemaa ja Valgevene sportlased on rahvusvahelise olümpiakomitee otsuse järgi oodatud osalema sel suvel toimuvale Pariisi suveolümpiale. Nad ei tohi kanda oma riigi sümboolikaga rõivaid ning neile ei mängita Vene ega Valgevene hümni. Protokolli lähevad nad kui neutraalsed sportlased. Samuti ei tohi nad olla seotud sõjaväe või jõustruktuuridega ega olla avaldanud toetust sõjategevusele Ukrainas.

Alade ring, kus venelased ja valgevenelased olümpiale kvalifitseeruda saavad, on siiski üsna piiratud, sest mitmed rahvusvahelised spordialaliidud keelustavad endiselt nende osalemise võistlustel isegi neutraalsete sportlastena.

Jaga
Kommentaarid