Nõmme Gümnaasiumi (end Tallinna 10. Keskkool) vilistlaste seas on kuulsaid sportlasi ning mõned neist on eksponeeritud spordihoones olevatel fotodel (Kaija Parve, Veiko Siimar, Hanno Selg jt). Jüri Tarmakule, vilistlastest ainsale olümpiavõitjale, paigaldati spordihoone fuajeesse täna bareljeef.

Tarmak võitis olümpiakulla 1972. aastal Münchenis ja oli esimene eestlane, kes krooniti olümpiavõitjaks kergejõustikus. Ajalooline on ka see, et Tarmakule langes au olla ühe ajajärgu lõpetajaid kergejõustikus – nimelt tuli temast viimane rullstiili kasutanud olümpiavõitja meeste kõrgushüppes.

„Meeliülendav on näha, et Kaido Paltsi idee on läbi Mati Karmini osavate käte ja terava pilgu teoks saanud,“ sõnas Nõmme linnaosa vanem Karmo Kuri.

Mälestustähis paigaldati Nõmme Gümnaasiumi spordihoone fuajeesse kõrgusele 2,23 meetrit, mis tähistab Jüri Tarmaku tulemust olümpiakulla võitmisel. Üks eesmärk on luua inimestele reaalne tunnetus mälestustähise kõrval seistes, kui kõrgest latist Jüri Tarmak üle hüppas. Teisalt oleks mälestustähis ka hea tunnetuslik õppevahend õpilastele mõistmaks, et piisava tahte ja pingutuse tulemusel on kõik võimalik.

Tarmaku tahet ja võistlusvaimu rõhutasid bareljeefi avamisel paljud kõnelejad. Üks koolivendadest kirjeldas avakõnes Jüri himu ja huvi nii ise võisteldes kui võistlusi korraldades. Selliste võistluste toimumist ning ka nende protokollide säilimist veel mõni aeg tagasi kinnitas ka Tarmaku poeg. Võistlusi meeldis Jüri Tarmakul korraldada nii kooli- kui enda koduhoovis ning välja mõtles ta need alade võtmes selliselt, et ka tüdrukud saaksid osaleda ja konkurentsis olla.

„Aitäh kõigile neile, et Jüri Tarmak just siin ja sellisena jäädvustatud sai. Tema energia sellisel kujul on siin majas siin spordihoones väga õiges kohas,“ ütles Eesti Olümpiakomitee president Urmas Sõõrumaa avamisel ja lisas, et Tarmak oli sisult väga suur mees ning tema ütlemisi peaks samuti seintele talletama. „Kui ei suuda keskenduda, tuleb raskust juurde lisada. Kui on aega ringi vahtida, siis on järelikult liiga lihtne,“ tõi Sõõrumaa välja ühe spordi suurmehe väljaöeldu.

Kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi rõhutas oma kõnes Jüri Tarmaku olulisust Eesti kergejõustiku ajaloos, (üks neljast olümpiavõitjast) ja kõrgushüppe ajaloos (viimane olümpiavõitja, kes meeste kõrgushüppes võitis rullstiiliga). Jüri Tarmak oma tahtejõu ja võitlusvaimuga võiks ja peaks olema eeskujuks tänavapäeva noortele ja innustama neid rohkem võistlema. „Jüri Tarmaku tulemustega võiks tänapäeval Eesti meistrivõistlustel kuldmedaleid võita,“ sõnas Teigamägi vihjates sellele, et Tarmaku 50 aasta taguse rullstiilis ületatud kõrguseni pole aastaid Eesti sportlased jõudnud.

Jüri Tarmaku mälestustähise avamine oli üks osa Nõmme Gümnaasiumi 95 juubeli tähistamisest. 17. veebruaril kell 16 on spordihoones kontsert-aktus, kell 18 jätkuvad pidustused koolimajas, kus lavale tuleb Terminaator ja DJd.

Bareljeefi valmimist toetasid Nõmme Linnaosa Valitsus, Eesti Olümpiakomitee, Kergejõustikuliit, mitmed eraisikud, Nõmme Gümnaasiumi XCI lend ja paljud Nõmme Gümnaasiumi praegused õpilased.