Olümpiapääset jahtiv Eesti epeenaiskond võitis eelmise Vancouveri MK-etapi, aga lootuste säilitamiseks vajati Barcelonas enda õnnestumist ja/või konkurentide ebaõnnestumist. Olümpiale pääsevad maailma reitingu neli paremat ning lisaks nelja maailmajao parimad – ühtlasi saavad need kaheksa riiki Pariisi saata neli vehklejat, ülejäänud maad aga maksimaalselt ühe. Reitingu põhjal oli Barcelona etapi eel Eesti (193 punkti) suurim konkurent olümpiapileti heitluses Ukraina (228), maksimaalselt on MK-etapil võimalik teenida 64 silma.

Seis enne Barcelona MK-etappi.

Eesti kvartetil avaringis 32 parema seas Austriaga probleeme polnud. Esimese kolme minimatši järel oli seis 15:10, vahe aina kärises ning Eesti pääses järgmisesse ringi kindla 45:25 võiduga.

Eesti sai Hiinalt kindla kaotuse

16 parema seas ootas eestlannasid juba kõva pähkel ning matš hiinlannade vastu algaski keeruliselt. Irina Embrich avakohtumises Yu Sihani vastu silma pähe ei saanud ja Eesti jäi 0:3 kaotusseisu. Julia Beljajeva tegi küll ühe torke Xu Nuo kehasse, aga tema minimatši järel oli tablool juba 1:6. Eesti seis läks veidi paremaks tänu Nelli Differtile, kes jõudis laupäevasel individuaalturniiril ainsana 16 parema sekka. 33-aastane Differt võitis kolmekordse olümpiamedalisti Sun Yiweni vastu minimatši ning kolme mõõduvõtu järel oli seis 3:7.

Järgmises vahetuseks tegi peatreener Kaido Kaaberma vangerduse ja Embrichi asemel sai kätt proovida Kristina Kuusk. Pilt sellest paremaks ei läinud, sest ta jäi kolmeminutilises minimatšis Xu-le alla 2:5 ja kokkuvõttes oli Eesti juba taga 5:12. Ehkki Differt jäi Yu’ga tasa ning seis oli 8:15, siis Beljajeva ja Suni mõõduvõtu järel kasvas kaotus juba 11:19-le.

Irina Embrich.

Sellest seisust välja tulekuks vajas Eesti väikest sorti imet, aga seda Kataloonia pealinnas ei sündinud. Differt võitis Suni 4:3, aga enne kaht viimast minimatši oli Eesti jätkuvalt taga seitsme torkega. Agressiivselt tegutsenud Embrich tõi Eesti viivuks nelja torke kaugusele ja ta oli lõpuks Sunist üle 7:5, mistõttu läks ankrunaine Beljajeva vehklema seisult 22:27.

31-aastane Beljajeva pidi võtma riske, aga kahjuks need tulu ei toonud. Eesti ankrunaine kaotas oma minimatši Yu’le 4:11 ning koondis tervikuna jäi Hiinale alla 26:38.

Olümpialootus jäi elama

Sellega jäi seitsmenda asetusega Eesti koondisele veerandfinaali uks suletuks. Olümpialootused siiski päris põrmu ei langenud, sest mõnekümne minuti pärast jäi meie suurim konkurent Ukraina 41:45 alla Šveitsile. Nii oli selge, et ukrainlannad ei saa edu lootusetult suureks kasvatada ning Pariisi olümpia pääsmetega saavad sotid selgeks märtsi lõpus Hiinas toimuval Nanjini etapil.

Eestlannade päev ei saanud läbi, sest välja veheldi kohad 9.-16. Esimeses lohutusringi matšis kontrollisid nad hispaanlannade vastu asjade käiku algusest lõpuni ning nad jäid peale 41:34. Järgmisena tuli vastu just Ukraina, kus Beljajeva ja Embrichi vedamisel võeti kindel 45:36 võit ehk reitingupunktide vaates võttis Eesti Barcelona MK-etapil ukrainlannadele mõne silma võrra lähemale.

Üheksanda koha lahingus alistas Eesti 37:31 Hongkongi, Ukrainale läks aga kirja 12. koht. Eesti teenis sellega juurde 25 ja Ukraina 22 silma, enne Hiina MK-etappi on ukrainlannadel koos 250 ja eestlannadel 218 punkti. Suures plaanis peavad eestlannad olümpiale pääsemiseks viimase võistluse võitma ja Ukraina ei tohi lõpetada kuuendast kohast kõrgemal.

Barcelona MK-etapil oli parim Itaalia naiskond, kes põnevlahingus seljatas 29:28 Lõuna-Korea.