Avaldame Viimsi korvpalliklubi fännklubi pöördumise täispikkuses.

„Jääme palun inimlikuks ning alati vastaseid ning nende kaasaelajaid austavaks. Verbaalsed solvangud ja ähvardused peavad jääma korvpalli fännikultuurist välja,“ alustavad Viimsi fännklubi eestvedajad oma pöördumist.

Möödunud aasta 22. detsembril toimus Eesti-Läti liiga raames Keilas kohaliku klubi Keila Coolbet ja Viimsi meeskonna vaheline mäng. Keila esimesel hooajal ühisliigas, kogesid Viimsi fännid nagu mitmete teiste klubide poolehoidjad, Keila fännide solvanguid, sõimu, ülbust ja õelust. Eelmainitud mängule sõideti vastakate tunnetega.

„Fännide eesmärk peaks olema eelkõige oma meeskonna toetamine, et sellega vastaseid mõjutada. Nii käitume meie igal mängul,“ sõnastavad Viimsi toetajad fännikultuuri olemuse.

Nad jätkavad: „Kas oma meeskonda peab tõesti toetama nii nagu seda teevad Keila fännid? Antud mängus saime paraku taaskord tunda ülbust ja seltskonna noormeeste verbaalset sõimu. Pideva sõimu ja alavääristamise osalisteks said kolm Viimsi mängijat, Viimsi klubi turundusjuht kui ka meeskonda toetama tulnud fännid. Pidev verbaalne sõim häiris tegelikult kõiki heauskselt saali mängu vaatama tulnud korvpallisõpru.“

Kõige eelneva kinnituseks mõned näited noormeeste keelekasutusest:

„Saatke see nr….pesema, ta ei oska mängida.“

„Mine maga välja end!“

„Mine maga ennast kaineks!“

„Saatke see nr…., ta on nii paks ja ei oska mängida!“

„Me ei läinud provokatsiooniga kaasa ning olukord pinkidel ei väljunud kontrolli alt. Andsime viisakal moel noormeestele mõista, et antud käitumine ei ole normaalne ja peab lõppema. Meil oli väga kahju õhtujuhist, kes pidi juba mängu alguses antud noormehi korrale kutsuma, et nad oleksid viisakad mängijate, treenerite, meeskonna personali ja fännide suhtes. Meie ümber oli palju lapsi, kes seda kõike pealt kuulsid. Osa neist olid tulnud oma isadele või teistele pereliikmetele kaasa elama ning nad pidid kuulama oma eeskujude suunas karjutavaid roppusi ja alandusi. Verbaalne terror vältas terve mängu,“ kirjeldasid Viimsi fännid saalis juhtunut.

Viimsi fännid nõustuvad Pärnu fännidega: „Oleme ühel meelel, et Keila saalis toimuv on lihtsalt õudne ja kõikide viisakalt käituvate korvpallisõprade suhtes terroriseeriv. Kuna selline õhkkond valitses juba mullu, siis leiame, et siinkohal peaks reageerima juba Keila Coolbet klubi juhtkond ning selgitama sellele seltskonnale, kuidas austada võrdselt nii omasid kui külalisi. Soovitame antud noormeestel oma energia panustada näiteks pasunapuhumisse või trummilöömisesse, mis on meeldiv ja atraktiivne osa fännikultuurist. Selline tegevus aitaks luua saalis erilise atmosfääri ning mängule tahaksid tulla kõik tsiviliseeritult käituvad fännid.“

Mõnusaid korvpalliõhtuid inimlikus ja viisakas meeleolus soovides,

KK Viimsi Fännklubi