Naiste üksiksõidu maailmarekordit hoidva Valijeva dopingusaaga on kestnud juba kaks aastat. Toona 15-aastase sportlase enne olümpiamänge antud positiivne dopinguproov tuli ilmsiks alles mängude ajal ja pärast seda, kui ta aitas Venemaa koondisel võistkonnavõistluses kuldmedalile tulla.

Valijevale anti Pekingis õigus osaleda ka naiste üksiksõidus, kus ta piirdus suurfavoriidina neljanda kohaga.

Venemaa antidopinguagentuur mõistis Valijeva õigeks ja leidis, et ta polnud keelatud aine trimetasidiini kasutamises süüdi. Rahvusvaheline antidopinguagentuur WADA kaebas otsuse CAS-i ja nõudis Valijevale nelja-aasta pikkust võistluskeeldu. Täna andiski CAS õiguse WADA-le.

CAS-i otsuses seisis, et Valijeva ei suutnud tõestada, et ta ei ei pannud tahtlikult toime dopinguvastaste reeglite rikkumist.

Iluuisutaja võistluskeeld hakkab tagasiulatuvalt kehtima 2021. aasta 25. detsembrist, seega saab ta uuesti ametlikult jääle tulla 2025. aasta lõpus. Ühtlasi seisis CAS-i otsuses, et kõik Valijeva saavutused alates 2021. aasta 25. detsembrist tühistatakse.

Päriselus pole tulemuste tühistamine siiski selge. CAS on küll selle poolt, aga märkis, et lõpliku otsuse peavad tegema rahvusvaheline uisuliit ISU ja rahvusvaheline olümpiakomitee ROK. Lisaks Pekingi olümpia tiimivõistluse kullale peaks Valijeva ilma jääma ka 2022. aasta alguses Tallinnas võidetud Euroopa meistritiitlist. Valijeva diskvalifitseerimise korral tõuseks Niina Petrõkina seitsmendaks ja Eva-Lotta Kiibus kümnendaks.