Reidi sõnul hakkas ahistamine pihta 2016. aastal, kui tema oli varastes 20ndates ja tšehh Garabik hilistes 40ndates mees. Ameeriklanna sõnul algas ahistamine pidevate puudutuste, soovimatute kallistuste, labaste naljade ning tagumiku peale patsutamisega. Lisaks olevat mees saatnud WhatsAppis talle flirtivaid sõnumeid.

2017. aasta märtsis tungis Garabik süüdistuse kohaselt purjus peaga sportlase hotellituppa ning püüdis teda suudelda. Reid võitles vastu ja appi tuli ka toakaaslane, kes mehe eemale tõmbas.

31-aastane Reid avaldas, et rääkis 2019. aastal toonasele peatreenerile Bernd Eisenbichlerile toimuvast. Peatreener otsustas, et Garabik enam Reidi suuskadega ei tegele, aga ameeriklanna sõnul hooldemehe käitumine ei muutunud. Kuigi Reid kurtis Garabiki häirivast käitumisest 2019. aastal, hakati juhtunut uurima alles 2021. aasta kevadel.

Reidi tiimikaaslane Deedra Irwin selgitas, et pidi korduvalt Reidi kaitsma. USA armee spordirühma liikmena rääkis ta ühel hetkel toimuvast oma ülemustele, kes nõudsid alaliidult kohest tegutsemist. Alles toona ehk 2021. aasta aprillis teavitas USA laskesuusaliit SafeSporti organisatsiooni, mis tegeleb USA-s olümpiaspordialadel just selliste juhtumitega.

18 kuud kestnud uurimise vältel leidsid SafeSporti ametnikud, et Petr Garabik ahistas korduvalt seksuaalselt Reidi. „Kuue aasta jooksul tegi ta erinevaid seksuaalse alatooniga kommentaare ja puudutas sobimatult sportlast,“ tuvastati uurimise käigus. Tšehh sai pooleaastase spordis tegutsemise keelu ja on 2024. aasta lõpuni katseajal. USA alaliit eemaldas Garabiki koondisest 2021. aasta novembris.

Reidi väitel oli Garabiki käitumine koondises kõigile teada, aga ametnikud pidasid seda „normaalseks“ või „euroopalikuks.“ „Koondise uusi naisliikmeid hoiatati tema osas,“ rääkis ameeriklanna AP-le. Ta lisas, et hoidus aastaid kaebuse esitamisest, sest püüdis ise toona noore sportlasena koondises kanda kinnitada ja kartis, et hooldetiimi liikmed panevad ameti maha, mis jätaks kogu tiimi keerulisse seisu.

Garabik teatas AP-le kirjalikus vastuses, et tema vastu algatatud uurimine on „algusest saadik olnud täielik jama.“ Küll aga tunnistas ta, et tema vestlused olid seksuaalse alatooniga.

„Ma pole kunagi kellelegi teinud midagi vastu nende tahtmist. Minu osad naljad ja vihjed polnud kunagi seksuaalse survena mõeldud. Tegime alati tiimikaaslastega nalja selle üle,“ lisas Garabik.

Alaliidu kättemaks?

Laskesuusataja Reid võistles MK-sarjas viimati eelmisel hooajal. Ta oli juba aastaid kuulunud stabiilselt USA koondisesse, aga mullu mais otsustati muuta esindustiimi pääsemise kriteeriumeid. AP teatel oli Reid toona ainus koondislane, keda see mõjutas ning kes võistkonnast välja langes.

Reidi hinnangul tahtis USA alaliit talle kätte maksta, sest ta kritiseeris spordiorganisatsiooni käitumist seksuaalse ahistamise juhtumi käsitlemisel. Seega otsustas ta sootuks koondise esindamisest loobuda.

„Nad kohtlevad mind nagu vallatut üheksa-aastast. Ma ei kavatse mitte mingil juhul koondisesärki selga tõmmata ja neid maailmatasemel esindada,“ lisas ameeriklanna.

USA alaliidu tegevjuht Jack Gierhart ei nõustunud jutuga, et MK-sarja pääsemise tingimuste muutmine oli kättemaks. Tema sõnul töötati uued standardid välja, et sportlaste taset tõsta. „Sportlaste ohutus on meie jaoks kriitilise tähtsusega probleem. Töötame alati selle nimel, kuidas olukorda parandada, kuidas sportlasi ja taustaliikmeid harida,“ lisas Gierhart.

Reidi viimane rahvusvaheline võistlus oli eelmise hooaja viimasel MK-etapil Holmenkollenis, kus ta sai sprindis 22. koha.

Jaga
Kommentaarid