Soome ajaleht Iltalehti teatas detsembri lõpus, et politseiamet saatis Rovanperäle enne jõule kirja, milles palus tal hiljemalt 15. jaanuariks 2024 teatud postitused Instagramist eemaldada.

Pöördumise põhjus oli selles, et rallisõitja poseerib seal oma sponsori, rahvusvahelise hasartmängufirma Unibeti logoga, mille reklaamimine on Soomes keelatud.

Soome loteriiseadus määratleb, et riiklik Veikkaus on ainus ettevõte, mis võib riigis hasartmänge ja kihlvedusid turustada ja pakkuda. Välismaiste kihlveofirmade reklaamimine on Soomes keelatud.

Iltalehti käis esmaspäeval läbi Rovanperä Instagrami konto ning avastas, et kõik politseiameti kirjas esitatud postitused on eemaldatud. Kustutatud postituste hulgas oli näiteks video, kus Rovanperä kandis rallikombinesooni - kus ilutses ka Unibeti logo - ja kutsus oma jälgijaid soome keeles osalema loosimises, kus auhinnaks on pesapallimütsid ja VIP-paketid Soome MM-rallile.

„Minu põhiõigusi piiratakse“

Rallisõitja rõhutas oktoobri lõpus politseile saadetud seletuskirjas, et ta ei ela Soomes, vaid Monacos.

„Minu jaoks on ebaselge, miks ma Soome kodanikuna välismaal elades pean piirama oma õigust rääkida emakeeles. Politsei paistab arvavat, et Soomes sündinud sportlane ei tohi välismaiste hasartfirmadega koostööd teha ning peab vastasel juhul vältima nii emakeelt kui inglise keelt, ehkki ta töötab välismaal. Seadustes pole mingit alust minu põhiõiguste nii laialdaseks piiramiseks,“ kirjutas Rovanperä.

Rovanperä kavatseb edaspidi oma postitusi esitada inglise keeles, et neid ei saaks tõlgendada Soome turule suunatuna. Hetkel on veel selgusetu, kas selline lahendus Soome politseid rahuldab.