Venelased lahkusid kodumaalt Venemaa sissetungi tõttu Ukrainasse. Sportlased on nii USA kui Suurbritannia meedias Venemaa sõjategevust teravalt kritiseerinud.

USA Today teatel on nii USA olümpiakomitee, USA vehklemisliit kui venelaste esindajad kohtunud USA Kongressi esindajate ja senaatoritega, et kodakondsuse andmise protsessi kiirendada. USA president Joe Biden peab selleks vastava seaduseelnõu allkirjastama.

„Kõik need kolm isikut on toonud ohvreid suurte isiklike kuludega ja seadnud oma elud ohtu, et pääseda meie riiki esindama, ning me palume teil teha kõik endast oleneva, et neid erakorralises olukorras toetada,“ teatas USA vehklemisliidu tegevjuht Phil Andrews 5. jaanuari kongressile saadetud kirjas.

Eelmise aasta lõpus pani Venemaa siseministeerium Sergei ja Violetta Bida tagaotsitavate nimekirja. Kuna mõlemad on Venemaa rahvuskaardi ohvitserid, ähvardab neid riigist loata lahkumise eest 5-10 aasta pikkune vanglakaristus.

Abielupaar osales eelmisel suvel USA meistrivõistlustel, misjärel lasti Venemaal lahti vehklemise rahvuskoondise peatreener Aleksandr Glazunov, kellele heideti ette sportlaste riigist lahkumist.

Sergei Bida võitis Tokyo olümpiamängudel Venemaa epeemeeskonnaga hõbemedali, tema abikaasa Violetta Hrapina-Bida on võitnud naiskonnaga MM-hõbeda.