26-aastane Markkanen on ookeanitaguses unistuste liigas mänginud alates 2017. aastast, kuid seni pole tema teeneid esikoha vääriliselt hinnatud. Möödunud aasta kujunes talle aga isiklikus plaanis niivõrd edukaks, et ta valiti esimese Soome korvpallurina riigi aasta sportlaseks.

Soomlase tööandja Utah Jazz hoiab hetkel NBA läänekonverentsis 19 võidu ja 20 kaotusega 11. kohta. Markkaneni keskmised näitajad sel hooajal on 23,6 punkti, 8,8 lauapalli ja 1,7 resultatiivset söötu mängu kohta.

Eelmisel hooajal murdis Markkanen ka karjääris esmakordselt NBA tähtede mängule ja valiti liiga enim arenenud mängijaks

Soome aasta sportlane valiti üksnes spordiajakirjanike hääletusel, kellelt Markkanen sai 1988 punkti ja 126 esikohta. Teise koha sai 1879 punkti ja 48 esikohaga teivashüppaja Wilma Murto ja kolmas oli autoralli maailmameistriks kroonitud Kalle Rovanperä (1645; 29).

Markkanen ise galal ei viibinud, kuid soomlasega võeti ühendust video teel. „Olen püüdnud teed rajada ja olla teistele eeskujuks. Suure kirega on võimalik saavutada suuri asju. Isegi seda, mida te võib-olla karjääri algfaasis poleks uskunud,“ rääkis Markkanen tänukõnes.