Putin pälvis ROK-ilt kõrge tunnustuse 2001. aastal. Pärast Ukraina sõja algust otsustas ROK, et agressorriikide sportlastel esialgu rahvusvahelistele võistlustele asja pole. Lisaks võeti Venemaa riigipealt ära talle määratud olümpiaorden.

Aja jooksul on ROK-i seisukoht (valge)venelaste osas leevenenud. Detsembri alguses teatas rahvusvaheline olümpiakomitee, et nende silmis on mõlema riigi sportlased tuleva aasta Pariisi olümpiale oodatud. Küll aga peavad nad võistlema neutraalsete sportlastena.

Ilta-Sanomat vahendas, et agressorriigi asepeaminister Dimitri Tšernõšenko andis hiljuti intervjuu RIA Novostile, kus nõudis Putini nimel olümpiaordenit tagasi. Venelase väitel võeti orden ära hoopis varasemate dopingusüüdistuste tõttu.

„See asi tuleb selgeks teha. Venemaa alistas kohtus kõik dopinguga seotud süüdistused,“ kuulutas Tšernõšenko, kes eelmisel aastal ka ise tunnustusest ilma jäi. „Sellest ei räägi keegi ja miskipärast pole ordenit tagastatud. Seetõttu tahaksin isiklikult kohtuda Thomas Bachiga (ROK-i president - K.R.) näost näkku ja küsida temalt selle kohta. Mind väga huvitab, mida tal öelda on.“

ROK-is soomlasi esindav Sari Essayah kommenteeris mullu pärast ordeniga seotud uudist Ilta-Sanomatile, et olümpiakomitee otsus oli Putinile ebameeldiv uudis. „Olümpiaorden on haruldane tunnustus ja selle ära võtmine on talle isiklikult valus tagasilöök,“ rääkis Essayah.