Läti korvpallikoondis läks 2009. aasta EM-ile vastu kõlava loosungiga „nüüd või mitte kunagi“. Entusiasm oli arusaadav, sest lõunanaabrite rahvusmeeskonnas olid vanameister Ulvis Helmanis, oma parima eas Kristaps Valters, Kaspar Kambala, Kristaps Janicenoks, Janis Blums ning toona NBA-s möllanud Andris Biedrins. Ent reaalsuses sai meeskond toona EM-il Prantsusmaa, Venemaa ja Saksamaa järel neljases alagrupis neljanda koha, millega olid nende mängud mängitud.

NBA karjääri vältel Golden State Warriorsit ja Utah Jazzi esindanud 213-sentimeetrise Biedrinsi meenutusel tekkisid EM-i järel sahinad, et ta kulutas Poolas kogu vaba aja prassimisele. Juttudele valas tuld alla toonase rahvusmeeskonna spordidirektor Edgars Buļise turniiri järel ilmunud aruanne. „Esiteks ei tohiks enne trenne regulaarselt juua ja tulla hommikul trenni pohmelliga. Teiseks ei tohiks hotellituba segi peksta,“ kirjutas Bulis toona Biedrinsi kohta. Loomulikult korjas selle jutu üles ka meedia ning asi päädis suurema pahandusega.

Patuoinas Biedrins tõdeb nüüd, et spordidirektori jutt oli jama. „See polnud kindlasti nii, et me EM-i ajal pidutsesime. Mäletan, et olime väga keskendunud ja ei teinud midagi korvpallivälist. Ma tõesti ei tea, miks see kooslus platsil ei toiminud. Ühel hetkel tõepoolest Kristaps Valters leidis, et me peaksime laskma ennast lõdvemaks, aga EM-i tulemustel polnud mingit side pidutsemisega. Selleks polnud isegi võimalust,“ rääkis lõunanaabrite korvpallikuulsus sealses meedias nüüd.

„Tulemused olid kehvad ja meie karistamiseks lasti ringlema sellised kuulujutud. Nendes juttudes oli kõvasti õhku sees,“ jätkas Biedrins, kelle sõnul ta kohe kindlasti ei vandaalitsenud oma hotellitoa kallal. „Üks peamine mure oli selles „nüüd või mitte kunagi“ loosungis, mis polnud kuigi hea valik. See oli väga populaarne, aga samas see pani meid surve alla. Saime kokku väga tugeva koosseisu, aga lõpuks kukkus kõik kokku.“

2009. aastal Poolas toimunud EM jäi Biedrinsile ka viimaseks, sest toona 23-aastasena turniiril käinud sportlane rohkem koondist ei esindanudki. Esialgu segas teda NBA graafik ning liiatigi jäi tsentri sportlaskarjäär üsna lühikeseks. Ent saatuse keerdkäigud on teatavasti kummalised. Kui 14 aastat tagasi Bulis avalikult kritiseeris Biedrinsit, siis nüüd on nad ühes klubis - Bulis on Riia Zelli korvpalliklubi president ja Biedrins saadik.

„Ta haaras mu nööbist õigel ajal kinni. Oleks ta tulnud kaks või kolm aastat varem, siis ma poleks soostunud isegi tema naabrusesse kolima. Kuid nüüd tahtsin korvpalli naasta ja mul polnud väga võimalusi. Antud projekt tundus lahe, sest sarnast lähenemist korvpallile pole Lätis varem nähtud. Nad väga hoolivad oma fännidest. Tüli Edgarsiga aegus ja ma ei pea tema vastu vimma. Ta tegi toona oma tööd ja avaldas seda, mida ta avaldas. See on elu. Nüüd mõtleme ainult spordist,“ lisas 37-aastane Biedrins.