2019. aasta Doha MM, kus eestlane 86.21 meetriga hõbemedali pälvis, jäigi tema viimaseks tiitlivõistluseks. Karmist õlavigastusest taastunud Kirti kimbutasid seejärel uued tervisemured. Nii tegi ta järgmise stardi alles möödunud aastal.

Kirt võistles 2022. aastal kahel korral Eestis. Parimaks jäi 73.67 meetrit, millega ta Eesti meistrivõistlusel kulla võitis. Rohkem Kirt võistelnud pole. Tema auhinnakapist leiab lisaks MM-hõbedale ka 2018. aastal võidetud EM-pronksi.

Kirdi sportlaskarjäärile pani suures plaanis punkti Dohas toimunud MM, kus ta finaalvõistluse viiendas voorus rängalt õlga vigastas. „Minu õlal olid sümptomid juba võistluse eel ja iga viskega kartsin, et see enam rohkem ei kesta,“ meenutas eestlane nüüd Ilta-Sanomati loos. „Viiendas voorus tuli õlg liigesest välja. Minu käsi oli katki juba enne kukkumist. Kukkumine vigastust ei põhjustanud, aga tegi olukorra hullemaks.“

Odaviskaja viidi staadionilt haiglasse uuringutele, kus selgus, et tuleb minna operatsioonile. „Ma ei arvanud sel hetkel, et karjäär on läbi. Mul oli ikkagi parim hooaeg selja taga ning tahtsin samale tasemele naasta,“ jätkas Kirt, kes 2019. aasta suvel viis Eesti rekordi 90.61 meetrini.

Kirti opereeris soomlasest arst Urho Väätäinen. Doktori mõtteid nelja aasta taguse operatsiooni järel saab lugeda siit: Kirti opereerinud Soome arst: tema Tokyo olümpiale pääsemise võimalused 50-60 protsenti.

„Kui mu õlga opereeriti ja pärast arstiga rääkisin, mõistsin, et ma ei naase enam kunagi 2019. aasta tasemele,“ keris Kirt Ilta-Sanomatile ajaratast tagasi. „See tegi kõvasti haiget, kui mõistsin, et minust ei saa olümpiavõitjat ja maailma parimat odaviskajat.“

„Otsustasin siiski treeningutega jätkata. Kui õlavigastusest üle sain, tuli teine vigastus otsa. Alguses läks selg ja pärast kõht. Mõistsin, et suudan naasta ainult selleks, et Eesti meistriks tulla,“ tõdes Kirt, kes mullu Eesti parimaks kroonitigi.

Kirdi firmamärgiks oda visates oli lõpetada sooritus pikali viskumisega. „Minu vise põhines suurel kiirusel. Tundus loomulikum üle tugijala minna kui panna energiat sellesse, et sellega hoog lõpetada. Siiski ei soovita ma seda tehnikat noorematele. Uwe Hohn viskas üle 100 meetri oda ja tema ei kukkunud visete järel,“ viitas Kirt sakslasele, kelle nimel on maailmarekord 104.80 meetrit.

33-aastane Kirt on teatavasti kergejõustikuga endiselt tihedalt seotud. Ta on ka tänavuse U23 EM-i hõbemedalisti Gedly Tugi treener ning aitab muu hulgas ka kümnevõistlejat Johannes Ermi odaviskega.

22-aastane Tugi viis tänavu isikliku rekordi 60.65-ni. „Tal on kvaliteet olemas selleks, et juba uuel suvel üle 65 meetri visata,“ hindas Kirt.