Sportlastest on kalendreid ennegi tehtud ja tehakse kindlasti ka edaspidi. Spordiga süsteemselt ja eesmärgipäraselt tegelevad atleedid on heas vormis, näevad head välja nii spordi-, vaba aja kui ka pidulikus riietuses. Enamasti näeme tippsportlasi siiski võistlusriietuses ja -kostüümides, sellevõrra ekstravagantsem ja nauditavam on neid vaadata pidulikus õhkkonnas.

Ajakiri Jooksja koostöös oma heade partneritega tegi järgmise, Pariisi suveolümpiamängude aasta eel Eestist Pariisi pürgivatele sportlastele ettepaneku luua ühine kalender, seekord näidates sportlasi olustikus, kuhu nad iga päev ei satu, ent mis aitab meil kõigil tunnetada seda pidulikku hõngu, mis käib ka spordi juurde kordaminekute ja võitude tähistamisel.

Iga kalendri tegemisel osalenud sportlane palus koos endaga fotole ühe inimese, kes tema sportlaskarjääris on olulist rolli mänginud, teda aidanud ja toetanud püstitatud eesmärkide poole liikumisel ja nende saavutamisel. Ilma taustajõudude, sponsorite, pereliikmete ja fännide toetuseta on raske midagi väga suurt korda saata ning seda enam tuleb meil kõiki spordi ümber ja sees olevaid inimesi hinnata.

Aasta avab Eesti tänavune parim kergejõustiklane, kõrgushüppaja Elisabeth Pihela koos oma treeneri Grit Šadeikoga. Seda pilti vaadates on ka küsitud, kumb neist siis sportlasena kalendris üles astub? Šadeiko oma naelikud siiski varna riputanud, küll aga räägib foto story seda, et sportlane ei tohi isegi teatrisse minnes unustada, et järgmisel päeval ootab ees raske treening või on neid isegi mitu. Hetkel on mõlemad treeninglaagris Eestist kaugel soojal maal.

Kõrgushüppaja Elisabeth Pihela (vasakul) ja tema treener Grit Šadeiko.

Ujuja Eneli Jefimova, äsjane Euroopa meister, valis koos endaga fotole oma noorema õe Polina, kes elab talle igal võistlusel tuliselt kaasa ning kellele ta on suureks eeskujuks. Enelit oleme harjunud rohkem nägema intervjuud andmas trikoos peale basseinist välja tulekut, seekord pani meie ujumiskuulsus kleidi selga ja lükkas oma 186 cm pikkusele kasvule kontsakingadega veel 10+ cm otsa. Kas pole Eneli tõesti ujujaks loodud!

Eneli Jefimova koos õe Polinaga.

Laskur Peeter Oleski puhul said tegijad suurepäraselt rakendada James Bondi temaatikat. Vormis mees relva ja täpse käega, kätel kaunitar nagu Bondi filmides ikka, kihlatu Merje. Pildistamise käigus saidki tegijad teada, et paar on lisaks kosjasobitamisele ka suvised pulmaplaanid paika pannud. Jääb vaid üle oodata, kas enne või peale Pariisi olümpiat. Igal juhul on fotograaf Raido Saar suutnud idee efektselt lavastada.

Peeter Olesk ja tema kihlatu Merje.

Kümnevõistleja Karel Tilga kutsus endaga koos pildistamisele oma esimese treeneri Jaan Tiitsaare Tartust. Jaan on oma töö teinud, saab rahulikult mugavas toolis istuda ja oma kunagise õpilase edusamme jälgida. Karel pole mitte ainult tänavuse MM-i neljas mees, vaid sportlane, kes ütleb, et tema eesmärk on maailmarekord. Kes julgelt ei unista ja endasse ei usu, ei julge ka selliseid väljaütlemisi teha.

Karel Tilga ja treener Jaan Tiitsaar.

Kalendri pildistamine toimus Estonias, kasutades rahvusooperi erinevaid kohti ja võimalusi. Fotograaf Raido Saarele valmistas sportlased Tallinna Kaubamajast saadud riidearsenaliga ette stilist Karolin Kuusik, sportlased ja nende kaaslased „ajas kokku“ ajakirja Jooksja väljaandja Donatas Narmont, kes mainis, et see oli talle selle aasta üks suurematest väljakutsetest. 24 inimest, kõigil omad tihedad ja väga tihedad graafikud. Siiski, 23, mitte 24. Miks nii, selgub kui spordikalendri põhjalikult läbi vaatate.

Kalendri saavad kõik huvilised endale soetada e-poes www.spordime.ee