Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) andis teada, et lubab Venemaa ja Valgevene sportlastel võistelda 2024. aasta Pariisi olümpiamängudel.

Venelased ja valgevenelased osaleksid olümpial neutraalsete sportlastena, mis tähendab, et nad ei tohi kasutada oma riigi sümboolikat ja hümni nende auks ei mängita. Olümpiale saavad kvalifitseeruda vaid individuaalsportlased, agressorriikide võistkondi olümpiale ei lubata.

Venemaa president Vladimir Putin kommenteeris ROK-i otsust neljapäeval toimunud pressikonverentsil.

Putin ei kavatse Venemaa sportlastel olümpial osalemist keelata, kuna nad on kõvasti trenni teinud ning vaatamata neutraalsetele värvidele tunnustatakse neid riigis kui oma sportlasi. Samas soovis ta saada selgust, kas ROK üritab kehtestatud piirangutega diskrimineerida Venemaa esisportlasi, riigi medalilootusi.

ROK-i nõuete kohaselt ei tohi Pariisi olümpial võistlevad Venemaa sportlased toetada agressioonisõda Ukrainas ning neil ei tohi olla sidemeid Venemaa või Valgevene sõjaväega. Teadupärast on CSKA Venemaa armee spordiklubi, Dinamo kuulub aga siseministeeriumile.

„Peame kaaluma ja hindama ROK-i seatud tingimusi. Kui nad tahavad CSKA ja Dinamo esisportlasi mängudelt kõrvale jätta, peavad meie spordiministeerium ja olümpiakomitee tegema teadliku ja kaalutletud otsuse,“ rääkis Putin.

Ta ei välistanud, et venelased boikoteerivad mänge, kui neile kehtestatud tingimused osutuvad liiga karmiks. „Peame jõudma selgusele, kas ROK-i kehtestatud piirangud on vandenõu, mille eesmärk on takistada Venemaa edu olümpiamängudel,“ lisas ta.